Vil innføre prikkesystem for utelivsrasisme

Daglig leder Quivin Victoria Nilsen og nattklubbsjef Kenneth Berg-Paulsen anklages for å drive med rasisme på utestedet Rexx i Lillestrøm.
Foto: Illustrasjonsfoto
Helse- og omsorgsdepartementet ønsker å innføre et prikktildelingssystem overfor utesteder og andre som har bevilling til å servere alkohol.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

I forslaget sitt tar skienspolitikerne også til orde for at opptjeningstiden for prikker bør være tolv måneder fra overtredelsespunktet. Systemet tenker de seg i tråd med prikkbelastningssystemet i trafikken: Får du åtte prikker eller mer skal bevillingen inndras i minst en uke, skriver varden.no.

Forslaget er til høring i kommunene nå. Og i Skien vil politikerne at også at omsetning av narkotika og diskriminering skal gi prikker.

– Forskjellsbehandling av folk enten det gjelder hudfarge, kjønn og seksuell legning bør få prikker, mener Andreas Dalsegg (SV).

Et definisjonsspørsmål
– Hva er diskriminering på et utested? Hvem skal definere hva det er? Det kan ikke bli brukt som et middel slik at en person som blir nektet adgang bare kan påberope seg diskriminering, kommenterte Karianne Hansen fra Frp.

Leder av hovedutvalg, Odin Adelsten Bohmann (Ap), viste til rikssaker der det er kommet fram at mørkhudede er nektet adgang fordi enkelte utesteder ikke vil oppfattes som «innvandrersteder». Det er også tilfeller der homofile er nektet adgang.

Han viste til at definisjonen av diskriminering er nøye definert i loven, og at det er adgang for utestedene å svare på anklager om diskriminering før det eventuelt får konsekvenser. Hovedutvalget gikk deretter enstemmig inn for forslaget fra posisjonen.