Sagt siden sist

 
Foto: nyebilder.no
Om rasisme, integrering og innvandring.
0Shares

– For tiden driver venstresiden selvpisking og sier den har sviktet innvandrerkvinnene, at den har sviktet arbeiderklassen, har sviktet i islam-debatten og så videre. Det merkelige er at dette ikke skjer hos de borgerlige – det som gjerne kalles den «anstendige» høyresiden. Hvorfor er det ikke den som «har sviktet»? Hvorfor har den sluttet å være «anstendig» ved å la høyrepopulistene få fritt spillerom?

Spaltist Mohammed Abdi skriver i Morgenbladet, at “Det anstendige Høyre må bli anstendig igjen”.

– Siv Jensen har neppe tenkt på at noen ville la seg provosere av kostymet hennes. Men når urfolk reagerer, bør vi andre ta reaksjonene på alvor. For dem har deres tradisjonelle drakter viktig betydning, å bære dem er å uttrykke stolthet over en lenge undertrykket kultur.

Kommentator Martine Aurdal (bildet) til Dagbladet, i etterkant av Siv Jensens posting av et Instagram-bilde iført en indianerkostyme, som i høst førte til debatt om krenkelse og krenkelsestyranni.

– Jeg synes ikke vi er hårsåre. Jeg synes vi sier fra om et problem som vi alt for lenge har kunnet ignorere, grunnet våre privilegier og bekymringsløse, hvite hverdag. 

Skuespiller Ulrikke Falch, kjent fra NRK-serien SKAM, til VGNett om krenkelsesdebatten.

– Jeg kan forstå omsorgen noen prøver å vise, men ingen tjener på at det skapes hysteri rundt slike ting. Ideelt sett hadde folk hatt større bevissthet rundt den historiske urettferdigheten som indianerne eller andre urfolk har vært utsatt for, men å protestere høyt mot uskyldig bruk av kostyme blir hysterisk og kontraproduktivt.

Sylo Taraku, rådgiver i Agenda, sier til Aftenposten at venstresiden taper på slike “moraldebatter”.

– Fremskrittspartiet vil at Norge skal få Europas mest bærekraftige asylpolitikk. Vi har i regjering lagt fram en integreringsmelding med 69 tiltak for å bedre integreringen og forhindre segregering i norske byer. Det er blant annet økt satsing på norskundervisning og opplæring om kulturen i Norge. De som bosetter seg i Norge, skal tilpasse seg oss, ikke omvendt.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til Dagbladet på kommentarplass.