Dyrker et annet Oslo

MelaKlubb er som en festival i festivalen, vi snakker altså om Melafestivalens klubbprogram. På tre ulike konsertscener får vi i hovedsak klubbmusikk med utspring i Asia, Afrika, Amerika og Europa.

«Melas nattklubb-program står ikke tilbake for Øyas», skrev tidsskriftet Tidens ånd i sitt aller første nyhetsbrev i fjor. Programmet i år står heller ikke tilbake for fjorårets MelaKlubb, både velkjente og ukjente, både tradisjonelle og banebrytende artister står på scenen. Og nesten like viktig, i motsetning til Øya, som både media og publikum kritiserer for høyt prisnivå, så har MelaKlubb gratis inngang.

MelaKlubb er som en festival i festivalen, vi har tre utesteder i år, med et omfattende program. Det er omtrent like mange opptredener som på hovedscenen, men mindre, mer intime scener som våkner til live når lysene slukker på Rådhusplassen klokka 23.00.

På natta flytter festivalområdet til kvartalene rundt Melahuset, som er et område der kultur som er litt på siden av samfunnet blomstrer. På MelaKlubbs tre forskjellige scener viderfører vi også essensen til stedene de er på: Popmusikk på Melahuset, alternativ musikk på Kafé Hærverk og mer tradisjonell klubbmusikk på Dunk – alt i en dansevennlig kontekst.

Melahuset

På Melahuset finner vi de artistene som er nærmest popmusikk, eller altså en mer alternativ pop med utspring i land utenfor Vesten og i diasporaen.

På fredag snakker vi om den musikken som er populær blant den indiske og pakistanske befolkningen i Norge: Bhangra. Med Balli Beats bak spakene blir det svett stemning og henda-i-været på dansegulvet. Missing Jack er et kreativt kollektiv med bakgrunn fra dans, og nå lager de også musikk.

Bollywood Brass & Dhol er nettopp det som navnet tilsier, messingblåsere og dholtrommer, de lager liv og røre hvor enn de går, så Melahuset er dømt til å bli et hett sted.

På lørdag får vi blant annet afrobeats, hiphop, amapiano og reggaeton. Dette er blant de mest populære musikksjangrene i Oslo i dag, selv om musikken har opphav i Afrika og Latin-Amerika, og ikke helt har tatt over radiobølgene helt ennå, selv om Øyafestivalen hadde seks store afropopartister på programmet i år.

Fela, kjent fra teaterstykket Blokk til blokk, er i likhet med Chino, solid plantet i Groruddalens hiphopmiljø, men vil også mye mer med musikken sin. De siste årene har Fela også laget mye up-tempo afrobeats- og reggaeton-inspirert musikk med Maikelzito og DJ Soulbase, og et nytt album er nå i gjære.

African Sunz er veteraner innen afrobeats og dancehall i Norge, T.K., er en ny afrobeats-duo bestående av tvillingene Tai og Kenna, med bakgrunn fra Nigeria og Brasil. Spike X avslutter kvelden med afro-latinske og karibiske soundsystem-vibrasjoner.

Kafé Hærverk

Kafé Hærverk er et mekka for alternativ musikk i Oslo, her hører vi ofte kritikerrost frijazz, eller punkrock i første halvdel av kvelden, og rennommerte house og techno-DJ-er i de sene nattetimene. MelaKlubb remikser noe av denne energien, for innvandrere i Norge har også sin alternative musikk.

Fransk-ghanesiske Pö, har én fot i Uganda og én i Frankrike, men hennes musikalske uttrykk er mer komplekst enn som så. Musikken hennes er en form for industriell postpunk, med new age-vokal, men også med en rot i ny afrikansk klubbmusikk som gqom og kuduro. Gjennom en to timers opptreden får vi et hybridsett – mellom performance, live-sampling, sang og DJ-ing. Pö er del av det rennomerte Nyege Nyege-kollektivet fra Kampala, og hennes debutalbum var ute på plateselskapet Hakuna Kulala tidligere i år.

Ahadadream, eller Ahad Elley, som han egentlig heter, er et stort navn internasjonalt. Klubb-konseptet hans No ID, spiller både en mangel på kulturell identitet og frustrasjonen mange klubbgjengere føler på hver gang de må dra frem ID-kortet. Han spilte på hovedscenen på Sónar-festivalen i Barcelona i sommer, og om noen uker spiller han back to back med selveste Skrillex i Ibiza. Med bakgrunn fra Pakistan og oppvekst i London, står Ahadadream mellom mer enn to kulturer, snarere den potpurrien av kulturuttrykk som London er kjent for. Sømløst mikser Ahadadream sørafrikansk house og amapiano, tyrkisk perkusjon, bhangra og baile funk om til et helhetlig uttrykk.

Med Nagaver har Ilavenil Vasuky Jayapalan skapt et performativt, sonisk kunstprosjekt. Verket er inspirert av de myteomspunne Nagaene, tamilsk film- og folkemusikk, samt den første LP-en, «OBEY THE KING», som tok utgangspunkt i De Tamilske Tigrenes metoder for nasjonsbygging og krigføring. Det monumentale musikkstykket tar publikum med på en reise gjennom handling og motstand, ødeleggelse og sorg, magi og transcendens – samt feiringer av vunne kriger.

Rebelle Collective er et DJ-kollektiv bestående av MissFusion, DJ Kazi og ANNA. Trioen har det siste året satt fyr på dansegulv – fra Youngstorget til Slottsfjell – med deres rå blend av futuristisk dancehall, afrobeats, amapiano, soca, hiphop og kuduro.

Dunk

Dunk er en ny scene i Oslo. Under MelaKlubb får vi her mer «tradisjonell» klubbmusikk som har vært del av Oslos kulturliv lenge, men som kanskje ikke har den anerkjennelsen den fortjener. Som afrikansk musikk, reggae, samba, house, funk og drum & bass, men med en velkjent Mela-twist.

På fredag er det African Jam med Solo Diarra, Bafana Nhlapo, Bacary Sagna og Oua-Anou Diarra. Musikerne er blant de ypperste afrikanske musikerne i Norge, og representerer et møte mellom Vest-Afrika og Sør-Afrika i bakgrunn og repertoar.

Før og etter konserten sørger Raggabalder Riddim Rebels for et svett og kaotisk dansegulv med reggae og dancehall. DJ-gruppa ble startet i 2001 av Tungtvann-medlemmene Joddski og Jan Steigen i frustrasjon over Oslos mangel på dancehall-klubber.

DJ-vetranen Olle Abstract var en premissleverandør for det norske klubbmiljøet allerede på begynnelsen av 90-tallet. Han startet karrieren i nærradio med Tommy Tee på 80-tallet og i 14 år ledet han programmet «Abstract» på NRK P3, hvor hansørget for å opplyse lytterne om det beste innen house, techno og disco – en oppgave han nå viderefører på sin egen podkast «LYD».

Cél spiller jevnlig vinylplater fra den allsidige samlingen sin, både alene og som del av klubbkonseptet Flat Earth Club. Musikken hennes rommer alt fra obskure rytmer til dansbare klubb-klassikere.

Mellom settene sørger 50/50 Street Band for sambarytmer og god stemning. Bandet består av musikere fra Oslo og Liverpool, og har vært en fast ingrediens på Mela i over ti år