Første skritt i en internasjonal prosess mot klasebomber

Ti år etter den nobelprisvinnende kampanjen for å forby landminer, samles over 40 stater og minst like mange organisasjoner i Oslo for å starte en internasjonal prosess for å forby klasebomber.

Etter fem år med resultatløse diskusjoner i Geneve har den norske regjeringen tatt initiativ for å starte en ny prosess. Utenriksdepartementet avholder derfor en statskonferanse torsdag 22. og fredag 23. februar 2007 på Soria Moria konferansesenter. Oslo Conference on Cluster Munitions (OCCM) er det første møtet i det norske initiativet.

For å markere sivilsamfunnets forventninger til dette historiske møtet, arrangerer Norsk Folkehjelp og Cluster Munition Coalition (CMC) en rekke aktiviteter fra tirsdag 20. til fredag 23. februar 2007. På Nobels Fredssenter onsdag 21. februar holdes det et sivilsamfunnsforum for internasjonale organisasjoner, media og offentligheten. 22. og 23. februar har organisasjonene workshop på Soria Moria, der også statsmøtet holdes.

Ledende internasjonale organisasjoner vil være til stede hele uka, og sivilsamfunnsforumet onsdag 21. inkluderer fredsprisvinner Jody Williams, utviklingsminister Erik Solheim, visepresidenten i Europaparlamentet, Louisa Morgantini, i tillegg til blant annet vitneskildringer fra Libanon og Serbia.

Program:

20/02/07: Media briefing – What is cluster bombs?
14:00-16.00, Presseklubben, Egertorget
21/02/07: Civil Society Forum on Cluster Munitions
10.00 Pressekonferanse med internasjonale parlamentarikere (Stortinget)
11.00 CMC Pressekonferanse, med lunsj, Nobels Fredssenter, Rådhusplassen
12.00-16.45: Civil Society Forum on Cluster Munitions: Nobel Fredssenter
16.45- 17.00: Markering av ofrene for klasebomber, Rådhusplassen.
22-23/02/07: The Oslo Conference on Cluster Munitions (arrangert av UD) og NGO Training Workshop,
Soria Moria konferansesenter, Voksenkollveien. 60 – Oslo

Intervjuer kan arrangeres med talere fra Civil Society Forum on Cluster Munitions, styremedlemmer i CMC, Norsk Folkehjelp, tekniske eksperter, parlametarikere, representanter for rammede land og ofre for klaseammunisjon.

Bakgrunnsinformasjon, uttalelser, pressemeldinger og bilder fra Norsk Folkehjelp og CMC, kan finnes ved å følge medialinken på www.stopclustermunitions.org  eller på www.folkehjelp.no