invitasjon til seminar og filmvisning om Det tredje kjønn Velkommen til Litteraturhuset på torsdag!

For å være juridisk person i Norge må man være enten mann eller kvinne. Hva betyr dette for transkjønnede personer? I Nepal har homorettighetsbevegelsen vunnet fram med sitt perspektiv på kjønn: Nepals høyesterett slo i desember i fjor fast at det finnes et tredje kjønn som skal ha de samme grunnleggende rettighetene som menn og kvinner. Har Norge noe å lære av Nepal?

Med Sunil Pant, Asias første åpne homofile parlamentsmedlem, sexolog Esben Esther Pirelli Benestad og Torbjørn Urfjell

Etter seminaret vises den argentinske filmen XXY, et finstemt drama om identitet og seksualitet som sprenger grenser: Alex er en femtenårig hermafroditt. Hun bor sammen med sine foreldre, i et frivillig eksil i et lite øysamfunn. Tiden har kommet for å bestemme om Alex skal bli mann eller kvinne. For å få hjelp til avgjørelsen inviterer moren en kirurgvenn med familie på helgebesøk. Deres tenåringssønn er helt uvitende om Alex’ historie, men blir svært fascinert av guttejenta. Guttens seksuelle tilnærminger til Alex skaper forvirring og splid hos foreldrene, og det er ungdommene som, på hver sin måte, må utvise klokskap og fleksibilitet i forhold til sin seksualitet og fremtid.

Manus og regi: Lucía Puenzo
2007/86 min

Arrangementet er gratis

Internasjonal uke arrangeres hvert år for å spre informasjon om FNs tusenårsmål. I år er Oslo vertsby for uka som avholdes i tidsrommet 17.-24 oktober. Uka arrangeres av Norad, Oslo Kommune og FN-sambandet.

www.internasjonaluke.org