INDABA FAGSEMINAR 2011

Indaba Fagseminar har blitt et populært forum for inspirasjon, nye innfallsvinkler og kreativ metodologi. Seminaret representerer et ”innenfra-perspektiv” hvor erfarne fagpersoner med afrikansk bakgrunn gir deltakerne et innblikk i teoretisk analyse og praktiske metoder forankret i afrikansk kulturforståelse.

Tema: Perspektiver på kjønn og flerkultur       

Dato: Fredag 16. September

Tid: 09.00-16.00     

Sted: Riksscenen, Schous Kulturbryggeri, Trondheimsvn. 2, Oslo

 

INDABA

Indaba Fagseminar har blitt et populært forum for inspirasjon, nye innfallsvinkler og kreativ metodologi. Seminaret representerer et ”innenfra-perspektiv” hvor erfarne fagpersoner med afrikansk bakgrunn gir deltakerne et innblikk i teoretisk analyse og praktiske metoder forankret i afrikansk kulturforståelse. Innholdet er relevant og overførbart også i arbeid med andre kulturbakgrunner. Det årlige seminaret arrangeres i år for syvende gang. Indaba betyr ”rådsmøte” på Nguni-språk i det sørlige Afrika.

OM ÅRETS TEMA; KJØNN OG FLERKULTUR

Kjønnsaspekter i Norges flerkultur-debatt har ofte bidratt til kontroversielle diskusjoner. Temaer så ulike som hijab/hodeplagg, ulik barneoppdragelse for jenter og gutter, æresbegrepet, kjønnslemlestelse, utroskap og arbeidsledighet har alle rørt ved de ulike oppfatningene man har av kjønnsroller. Når disse oppfatningene kun tolkes ilys av kultur og etnisitet blir de ofte forskansede ytterpunkter og det er vanskelig å identifisere gode løsninger som alle kan være tjent med.

 
”Indaba” ønsker å presentere en debatt som tar utgangspunkt i ny teori, men mest av alt har som formål å skape positiv endring. Hvordan oppnår man empowerment for innvandrerkvinner? Hvordan bør innvandrermenn takle stereotyper og fordommer knyttet til dem? Hva tenker unge mennesker med utenlandsk bakgrunn om kjønn og hvordan kan de orientere seg med hensyn til både tradisjonsverdier og modernitet? Hvordan skal det offentlige Norge forholde seg til fordommer og sensitiv tematikk?
 

FOREDRAGSHOLDERE

Et åpningsforedrag vil bli holdt av Dr Kimani Nehusi som har vært lektor ved University of East London. Nehusi, som opprinnelig er fra Guyana, er spesialist på forskning og viten om sammenhenger mellom samfunn, sosialisering, historie og kultur.

 
Årets hovedforedrag vil bli holdt av Obioma Nnaemeka, professor i afrikanske studier og fransk ved Indiana University, Indianapolis (USA). Nnaemeka, som opprinnelig er fra Nigeria, er en internasjonal ekspert innen kjønns- og kvinnestudier, med spesifikt fokus på temaer som utvikling, menneskerettigheter, helse og Afrika/afrikansk diaspora. Med erfaring fra arbeid ved universiteter i både Vest-Afrika og USA har hun tilegnet seg spisskompetanse på feltet kjønn, kultur og samfunnsutvikling. Hun er forfatter av mange artikler og bøker, blant annet antologien Sisterhood, Feminisms, and Power.
 
En responstale vil bli holdt av Kebba Secka som har en solid fagbakgrunn i barnevern og pedagogikk. Han har også vært initiativtaker til en gruppe for dialog mellom muslimske og kristne menn. Mange vil gjenkjenne han som tidligere leder av Islamsk Råd og en anerkjent ressursperson i det afrikanske miljøet.
 
HVEM KAN DELTA PÅ INDABA?

Indaba-seminaret er spesielt tilrettelagt for teoretikere, praktikere og studenter innen akademia, humanistiske fag, forskning, offentlig forvaltning, skoleverk og pedagogikk, barnevern, sosialt arbeid, psykiatri, helsevesen, kultursektor, forebyggende tiltak og organisasjonsliv.

SEMINAR-FORMAT

Indaba Fagseminar vil være en kombinasjon av foredrag, diskusjon og gruppearbeid. Tverrfaglige arbeidsgrupper vil bli engasjert til å jobbe med faglig refleksjon og metodiske løsninger på praktiske utfordringer.

 

HVA BETYR ”INDABA”?

Indaba er et begrep innen nguni-språk i sørlige Afrika som beskriver et ‘rådsmøte’ (hvor et problem belyses fra ulike synsvinkler og diskusjonen inkluderer representanter fra ulike samfunnslag)

SEMINARPRIS

Kr. 450,- (studenter: kr. 250,-) dersom påmelding betales senest 4. september. Påmelding fra og med 5. september koster kr. 600,- (studenter: kr. 300,-). Avgiften inkluderer te/kaffe og lunsj.

PÅMELDING

Alle deltakere må melde seg på i forveien. Oppgi navn, arbeidssted og arbeidstittel. Påmelding sendes på e-post: [email protected] Faktura for påmeldingsavgift blir tilsendt.

 

SPØRSMÅL?

Ring 96 88 20 21 eller send en e-post til [email protected]