VN Musicdreams-feiring i Oslo

0Shares

Grorud Samfunnshus på Kaldbakken huset tildligere denne måneden utgivelsesfest for den norsk-tamilske lyrikeren Vaseeharan. Han har nå gitt ut sitt andre verk på tre år, kalt “Kaadhal Mozhi” (Kjærlighetens språk).

Tilstede som spesialgjest var bl. a Nashullah Qureshi, kjent fra TV-serien “Syv Søstre”. For tiden jobber han med å promotere unge minoritetstalenter fra Europa til Bollywood-markedet i India og Pakistan, og nyter stor respekt i det asiatiske miljøet her hjemme.

Konferansier Satha Sritharan oppfordret til den sedvanlige ettminuttsstillheten som gjennomføres i alle tamilske arrangementer, før selve arrangementet kom i gang. Hip-hopgruppen Shine, som synger både på engelsk og i sitt eget morsmål, satte fart i et til tider behersket publikum med sine tekster. Ikledd rap´ens drakt ender de opp med en spennende kombinasjon.

Et av de søteste innslagene var barneteatergruppen som fremførte låten “Yarldeviyil Kaadhal Seithal”, fra Vaseeharans første album “Kadhal Kaditham” (Kjærlighetsbrev).

Vaseeharan startet på egen hånd VN Musicdreams i 2003 som sitt hobbyprosjekt. Han flyktet med familien til India i 1990 og senere til Norge og Oslo, hvor han har utdannet seg til IT-konsulent. Vaseehran er en opptatt mann. I tillegg til å jobbe for flere oppdragsgivere innenfor IT-bransjen, har han selv måttet skrive, produsere og markedsføre sine to albumer. Familien har alltid gitt en hjelpende hånd, noe som har er veldig takknemlig for.

– Etterhvert som driften av VN har blitt en mer seriøs greie skjønner omgivelsene rundt meg betydningen av det jeg holder på. Gjennom musikken og poesien forteller og arkiverer vi minner til neste generasjon tamiler i Norge. For oss er det viktig å huske vår kultur, og dette gjør vi ved å vise den fram, bl. a gjennom kunst og musikk.

Han har bevisst prøvd å nå fram til norsk-tamilske ungdommer med et spesielt budskap:
– Vi må aldri glemme våre røtter eller hva vi har vært gjennom for å komme hit , selv om det óg er viktig at vi tilpasser oss til et nytt liv.

VN og Vaseeharan tar opp seriøse temaer som konflikten i Sri Lanka, kjærlighet, landflyktighet og det å være tamilsk ungdom i Norge. Selv ville han likt at stadig flere av de unge gjorde som Shine og drev med musikk.

– Jeg synes det er viktig å motivere folk, og hvis jeg klarer å motivere flere til å gjøre som meg så er det enda flottere.

Responsen fra tamilmiljøet er ihvertfall oppløftende. Kjell Jeevakumar (31), har ingenting annet enn lovord om VNs prosjekt.

– For meg er det ganske rørende å høre låtene, særlig de som handler om flukten fra Sri Lanka og konflikten. Viktig å ha folk som Vaseehran, finnes jo ikke så mange som lager slik type musikk, konstaterer Jeevakumar, som selv er artist og komponist på si.