Hva er fred?

0Shares
Latest posts by Tekst og foto: Vegard Aas (see all)

 
Marcel Leliënhof gir uttrykk for å være strålende fornøyd med den nye boka, Håvard Rem virker på sin side mer behersket.

Det er Norsk folkehjelp som gir ut Fred, og inntektene går til deres arbeid. Fred ble lansert på Nobels fredssenter onsdag. Foran en fullsatt sal åpnet utviklingsminister Erik Solheim boklanseringen. Solheim snakket i sin tale om viktigheten av å gjøre humanitære problemområder synlig. For å poengtere dette forholdet, sammenlignet Solheim konflikten i Libanon i år, med folkemordene i Rwanda. I følge Solheim ble 1500 mennesker drept i Libanonkrigen. Det er like mange som ble drept hver dag i Rwanda. Denne forskjellen forklarte Solheim med at Libanonkonflikten ble grundig dekket av media, mens det var svært lite fokus på Rwanda under folkemordet. Solheims påstand var at folkemordet i Rwanda ikke ville være mulig hvis konflikten hadde blitt synliggjort av media.

Synliggjøring
Og nettopp synliggjøring av humanitære problemområder er det boken Fred bidrar med. Boken gir innblikk i enkeltmenneskers livshistorier. Under lanseringen leste Håvard Rem høyt om en av livshistoriene han hadde blitt kjent med. Den handlet om en tidligere jagerflyger fra Angola. Da det var krig, hadde han bombet sine egne hjemtrakter etter ordre fra regjeringshæren. Dette ga flygeren nerveproblemer. I dag har livet fått ny mening for piloten. Han er minerydder, og bidrar til å gjøre Angola til et fredligere land. Håvard Rem konkluderer derfor med at fred er en minerydder. Andre historier konkluderer med at fred er en fotballbane, et hjem eller et rett og slett et vindu. I følge Rem er derfor fred det som gir mennesker beskyttelse og stabilitet.