Jafris realiserte drømmen

Det er ingen tvil om at den første generasjonen norskpakistanere hadde helt andre forutsetninger enn de senere generasjonene, både studie- og karrieremessig.

Skrevet av X-plosiv.no

Mens de første ofte måtte velge yrke ut i fra tilfeldigheter, kan vi i dag velge og vrake i hva det enn måtte være. Og ikke minst er det stadig flere i andregenerasjonen som velger å oppfylle drømmer og interesser også i arbeidslivet. Blant disse er Jafri Team Productions.

Filmselskapet består av utdannede, unge norsk-pakistanere som tilhører ulike profesjoner blant annet medisin, psykologi, radio, TV, teleteknikk. Regi, logistikk og produksjon. Sjefen selv, Tossief Jafri er proskjektleder i Relacom og har jobbet med radio og tv siden han var 15 år.

De fleste desier som har hørt om JT Productions her til lands, vil nok forbinde navnet med bryllupsfilming. I to år har selskapet vært i dette markedet, og ganske raskt blitt den største aktøren, med henhold til stab og utstyr. Med opp til sju personer på location, kan det ofte se ut som at man er havnet på et filmsett snarere enn et ekte bryllup.

Profft fra A-Å
Da vi hørte at JT Productions skulle ha et intern kickoff, tok vi derfor turen opp til Kløfta utenfor Oslo for å overvære dette. Og for å finne ut hvorfor de har så stor sans for desi-bryllup.

Når vi ankommer en søndags morgen er det allerede full aktivitet på Kløfta Velhus. Forbi inngangspartiet er et bord dekket til randen med mat og drikke – så sant pizza, godteri, sjokolade og boller kan karakteriseres som mat. Men foreløpig står dette urørt, all aktivitet foregår i hovedsalen. Vi går forsiktig inn og oppdager blitzregn på scenen. Der er et komplett fotostudio satt opp.

– Pass opp!
Før vi rekker å snu oss glir et kamera og to svartkledde personer forbi oss på skinner foran føttene våre. En av dem er grunnleggeren av selskapet, Tossief Jafri (27)
– Vi tester ut en del nytt utstyr og oppgraderinger for det nye året. Derfor var vi nødt til å møtes her på velhuset. Her er taket høyt nok til at vi kan sette opp jib-en vår i full høyde, sier Tossief entusiastisk mens han peker oppover.

Og sannelig, 9 meter over oss svever enda et tv-kamera. På bakkeplan står en fra teamet og styrer med en joystick. Alt sammen er festet på en kran, eller jib, på fagterminologien. Denne tar de med seg på alle bryllupene, så sant det er høyt nok under taket. Selv om kranen er en skremmende mastodont, og visstnok den nyeste av en håndfull som eksisterer i landet, er det nyhetene som teamet i dag skal fokusere mest på.

Teknikken teller
– Vi tester nå ut alt utstyret slik at nye og gamle ting fungerer med hverandre som de skal. Blant annet går vi nå over til å bruke større, tyngre, og ikke minst bedre kameraer på bryllupene. Minimum nå blir å bruke samme type skulderkameraer som er standard hos NRK 1. To-tre slike skal rulle til enhver tid.
Og maksimum?

– Strengt tatt er det ikke noe øvre grense når det gjelder utstyr og format. Det velger kunden selv. I bryllupssammenheng har vi produsert videoen på DVD-plater. Det fortsetter vi med, men på gullplater med garanti. Men for de kresne kommer vil til å filme og levere på HD-plater [High Definition, red. Anm.]. Da filmer vi i den nye tv-standarden som enda ikke er ordentlig tatt i bruk her til lands. Det blir litt dyrere, men vel å merke noe helt annet enn det man har sett på fjernsynet til nå. Utover det vil vi iblant legge ut skinner for å rulle kamera på disse. Det gir en ganske fin bevegelse å se på i ettertid – så lenge ingen blir påkjørt.

Utstyr og tekniske detaljer satt til side er det også personellutskiftning i familiebedriften. Eneste medlem uten pakistansk opphav, fotografen Lars Øyvind Nitteberg, er i fotostudioet for foreløpig siste gang:
– Om et par drar jeg på en rundreise i Latin-Amerika og blir borte fra landet i et halvt års tid. Derfor går jeg igjennom alle rutiner jeg har lært meg på desi-bryllupene og overleverer studioet til Veslemøy.

Veslemøy Vråskar er JT Productions nye fotograf. 26 år, nyutdannet fra Trondheim, og med flere prisbelønte bilder i kofferten, gleder hun seg til å ta fatt på et felt som de færreste fotografer i Norge har erfaring med.

– Jeg ser at det er noen forskjeller når du skal ta bilder på tradisjonelle norske bryllup og på desi-bryllup. Men det blir en fornøyelse. Ikke minst det å jobbe med et team der alle er unge og har en forkjærlighet for det de jobber med er noe jeg gleder meg til.
Hvilket bringer oss tilbake til utgangspunktet. Og før vi lar Tossief og hans team løpe bort til maten er det en ting vi ikke helt klarer å fordøye:
Med alle forutsetningene deres. Hvorfor velger dere akkurat desi-bryllup som arbeidsområde?

– Det er nok en misforståelse, sier Tossief leende. Det vi hovedsaklig jobber med er å filme eventer og å produsere for tv-kanaler. Vi er allerede i gang med forberedelsene til en live-produksjon til høsten i Tyskland. I tillegg er vi både innom revy-produksjoner, musikk og reklame. Men desi-bryllupe holder vi på med først og fremst fordi det er gøy og fordi vi får gitt noe tilbake til våre egne. I tillegg får vi testet ny teknikk, ferdigheter og samspill på bryllupene. Til daglig jobber vi alle på vidt forskjellige fagfelt. Derfor er det godt å kunne samles og jobbe sammen med noe vi alle har vært engasjerte i siden vi var ungdommer.