Din Spalte 06 2007

Hei, du! Hender det at du lurer på noe, men at du ikke helt vet hvor eller hvordan du skal få svar på spørsmålet ditt? Da har du noe til felles med veldig mange. I denne spalten vil vi gi deg svar på noen spørsmål vi vet mange er opptatt av. Du finner også masse viktig informasjon på ung.no, slik at du kan søke og lete etter det DU er opptatt av.
Beate Aas
Latest posts by Beate Aas (see all)

—————

Spørsmål:
Ukjent, skremmende person på min msn
Hei! En dag kom det plutselig inn en ukjent person på msn-en min.
Jeg vet ikke hvordan det har skjedd, men jeg kjenner ikke vedkommende! Han har kallenavn på meg og sier ting til meg som er veldig ubehagelig, som at han vil ligge med meg.
Når jeg svarer at han kan dra til H…, så sier han “jeg vet du vil ligge med meg. Og jeg vet du vil. Jeg ble redd og blokka han! Jeg søkte ham opp og funnet ut at han kan bo i nærheten av meg. Skal jeg melde dette til politiet?

Svar: Meld ifra!
Det er veldig viktig at du sier ifra til politiet om slikt. Det er sikkert mange flere enn deg som blir utsatt for det samme, og politiet vil gjerne ha tips om slikt.
Det aller beste er at du tar kontakt med politiet direkte på telefon 02800. Ingen sak er for liten eller for stor til å ringe dem om.
Føler man seg truet, trakassert, forfulgt e.l. er det viktig å si ifra. På politiets nettside www.politiet.no/tips er det ellers en tipsmulighet, et elektronisk skjema, som du også kan bruke i denne sammenheng.
Der skal man tipse om: Barneporno, barnesexturisme, seksuelle overgrep mot barn eller slibrig snakk / «lokkemenn» på nettet, og din henvendelse kommer jo inn under den siste kategorien her.

_____

Spørsmål: Er jeg gravid?
Hei. Jeg er en jente på 20 år som lurer på om jeg er gravid..
jeg har hatt uregelmessig mensen den siste tiden, har vondt i ryggen og føler meg trøtt og slapp store deler av dagen.. kan dette være noen tegn på at jeg er gravid?
jeg tok en test før forrige mensen, men den var negativ.. å hvor lenge etter samleiet kan man sjekke om man er gravid?

Svar: Kontakt legen din
De fleste gravitester kan man ta to uker etter aktuelt samleie.
Hvis du venter til dato for forventet mens, vil testens resultat ha stor troverdighet.
De tegnene du har kan selvfølgelig handler om graviditet, men siden du har mensen (selv om den er uregelmessig), tror jeg symptomene dine heller skyldes noe annet.
Jeg syns du skal oppsøke lege og sjekke om det kan være andre ting. Ta med en morgenurinprøve så han kan sjekke på urinveisinfeksjon.
Han vil sikkert også ta blodprøver for å se om det er tegn på en infeksjon eller andre ting.

/helsesøster ung.no

Les mer på ung.no/graviditet.

_____

Spørsmål: Hvorfor blir man med på mobbing?
Hei! Hva kan man gjøre når man blir utsatt for mobbing og trakassering. I fritiden er det ikke noe stort problem, men på skolen må man være, og det er der problemet er verst.
En person på skolen har klart å sette alle opp mot meg, jeg blir behandlet som luft, hånet og kalt stygge ting, truet med juling osv. Sånn jeg ser det startet det med at jeg pratet med feil person om sjefsmobberen. Hva får så mange medelever til å bli med på mobbingen?
Er de redde for å havne i samme båt selv?

Svar: Si fra til en voksendu kan snakke med
Det er vondt å bli utsatt for mobbing og ingen lett situasjon å komme ut av. Særlig er den formen for mobbing med å bli behandlet som “luft” grusom og samtidig såpass usynlig for andre, så den ofte er vanskeligere å gjøre noe med for myndighetspersoner som rektor, lærere og andre voksne.
Hva som er grunnen høres ut som du er så klok at du ser; mange er redde for å komme i samme båt.

Dessverre er det slik at noen fryser ut eller plager andre for å fremme sin egen status (som kan være litt svak eller truet i utgangspunktet).

Det beste er nok å forsøke å holde deg unna, slik du sier du gjør på fritiden. På skolen håper jeg du greier å finne noen du kan gå sammen med, og så syns jeg det er viktig at du får fortalt noen voksne på skolen hvordan du har det.
Kanskje du kan få hjelp av foreldrene dine til å melde ifra om dette.
Trusler om vold/å bli jult opp er straffbart og hvis du opplever dette som reelle trusler, kan det være grunn til å anmelde det.

De som blir med på mobbingen skjønner ikke alltid hvor stor skade de gjør med andre, men noen skjønner det og kjenner inni seg at det er feil. Så kanskje er det noen som forstår hvordan du har det og kan gi deg støtte, og om ikke annet kan du kanskje se at noen kan sende noen støttende/medfølende blikk, eller at noen forholder seg passive og ikke deltar i dette.
Håper det kan bli en bedring for deg snart, og som sagt: Ta kontakt med noen voksne du har tillit til på skolen om dette.

/helsesøster, ung.no

Les mer på ung.no/mobbing

________

Spørsmål: Kjæresten røyker hasj, hva kan jeg gjøre?
Jeg har nylig oppdaget at kjæresten min røyker hasj. Jeg er veldig glad i han, men vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til ham. Han har venner som tar tyngre stoffer, og jeg er redd for at han skal gjøre det samme som dem. Selv tar jeg avstand til all bruk av narkotika, hasj og slike ting. Hva skal jeg gjøre for å hindre han i å bruke hasj? Og hvordan skal jeg oppføre meg i forhold til han hvis han ikke slutter?

Svar: Ring rustelefonen
Flott at du tar kontakt og søker hjelp til hvordan du best mulig kan takle situasjonen!

Jeg anbefaler deg å ringe til RUStelefonen 08588, et offentlig tilbud til ungdom, foreldre og andre, som ønsker informasjon om rus og hjelpetiltak. Alle som jobber på RUStelefonen har lang erfaring fra kommunikasjon med brukere og deres de rundt dem, og stor kunnskap innen rusfeltet. Rustelefonen er åpen mandag til søndag fra 11.00 til 19.00.
Her kan du spørre om alt som har med rus og rusmidler å gjøre. De garanterer full anonymitet, og kan ikke engang se nummeret du ringer fra. RUStelefonen har også en anonym spørretjeneste på sin hjemmeside (www.rustelefonen.no), hvor du kan stille spørsmål om rus hele døgnet. Svarene blir deretter lagt ut hjemmesiden.

Les mer på ung.no/rusmidler

_____