Din spalte – Homofil og forelsket?

Beate Aas
Latest posts by Beate Aas (see all)

Spørsmål

Hei
Jeg prøver å få til en ungdomsklubb i Grimstad kommune og bare lurte på hva slags rettigheter unge har i forhold til et sted å være. Jeg er selv 22 år og vet hvor viktig det er å ha et sted å være i helga.

Svar
Kommunene har etter dagens lovgiving en plikt til å arbeide for at det blir satt i verk aktivitetstiltak for barn og unge. Det er sosialtjenesten i den enkelte kommune som da skal gi opplysning, råd og veiledning i forbindelse med dette. Kan sosialtjenesten ikke selv gi slik hjelp, skal den, hvis mulig, sørge for at andre gjør det.
Selv om kommunene skal jobbe for at barn og unge har tilbud om aktiviteter i sin kommune, så har vi i Norge prinsippet om kommunalt selvstyre.
Dette betyr at det i stor grad er opp til kommunene selv å avgjøre hvilke tjenester de vil tilby sine innbyggere. Kommunene har altså ganske stor frihet til å organisere virksomheten av kommunene slik de finner det mest hensiktsmessig.
Jeg foreslår derfor at du tar kontakt med sosialtjenesten i din kommune, og ber om informasjon og veiledning når det gjelder mulighetene for å åpne en ungdomsklubb. Forhåpentligvis vil de kunne gi deg svar på hvor du må henvende deg, og hva du må gjøre.

Lykke til.

Vennlig hilsen
juristen, ung.no

Les mer på ung.no/rett

_______

Spørsmål
Hei! Jeg er en jente på 17 år, og holder på med masse idrett hver dag. Jeg blir utrolig sulten pga dette, og jeg har prøvd å spise mer regelmessig. Jeg spiser ca hver tredje time, og da spiser jeg kanskje en brødskive eller ett knekkebrød o. l. Men jeg er fortsatt like sulten, og det er så utrolig frustrerende!! Har du noe forslag på hvordan jeg kunne ha spist, og/eller hva jeg kunne ha spist for å slukke sulten?

En annen ting er også at jeg har veldig dårlig selvtillit. Jeg har mange venner, og verdens beste kjæreste, men jeg føler at jeg alltid syns synd på meg selv, og jeg tør ikke stå fram for hvem jeg er. Jeg er ofte sur og lei meg også. Lurer bare på hva jeg kunne gjort for å få det bedre inni meg. Er ikke lett å ta kontakt med noen for å snakke om dette heller syns jeg..

Takk på forhånd!

Svar
For å ta det med matlysten først. Det er som du sier naturlig at man blir ganske sulten når man trener mye, og du trenger jo også ganske mye mer kalorier enn en som ikke trener.

Jeg syns du gjør helt riktig når du spiser ca hver 3.time. Det kan være et tips at du spiser for eksempel godt med salat eller for eksempel oppskårne grønnsaker evt. med litt kesamdip til ett måltid.

Det fyller opp mye og varer en god stund. Du kan la ett måltid være en grov og lite sukret kornblanding med yoghurt eller melk, eller havregrøt. Å spise langsomme karbohydrater gjør at du holder deg lengre mett fordi energien varer lenger. Grovt brød, knekkebrød og korn, frø, frukt, grønnsaker og bær er det slike langsomme karbohydrater i Og i tillegg gir det mye nyttige næringsstoffer. Utfordringen kan være å ha nok av sunne og fristende valgmuligheter klare når du trenger dem. Planlegging av det er viktig. Drikk mye vann innimellom også.
Når du sier dette med din dårlige selvtillit og at du ofte er sur og lei deg tenker jeg at du har en utfordring med å jobbe med positiv tenkning.
Det kan være lurt å ta en prat med noen som kan backe deg litt opp, men en del kan du faktisk gjøre selv også. Plant inn positive meldinger til deg selv. Jakt på gode opplevelser.
Bruk gjerne en dagbok der du daglig lager deg et opplegg med å skrive ned for eksempel: 3 positive ting om meg selv i dag og 3 positive ting som har skjedd rundt meg i dag.

Det å endre fokus gjør godt, og kan gi varig endring slik at opplevelsene dine blir mer positive. -Både du og andre vil fort merke forandring.

Lykke til.
Vennlig hilsen helsesøster

Les mer på
ung.no/psykiskhelse

____________

Spørsmål
Jeg er homofil og er forelska i en som ikke er det: Hva bør jeg gjøre?

Svar
Å forelske seg i en som ikke gjengjelder det er litt vondt, men det er nå engang slik at følelsene ikke alltid blir gjengjeldt. Når han du har forelsket deg i tillegg ikke, som deg, er homofil, er jo sjansene ganske små for at følelsene skal gjengjeldes.
Heldigvis er det slik at man kan styre følelsene sine litt og ta litt styring over dem. Du får si til deg selv ”synd, han var skikkelig kjekk, men her har jeg ikke sjans” og så åpne øynene dine mot nye ”jaktmarker” der sjansene kan være større.

Vennlig hilsen helsesøster

Les mer på ung.no/homofili
_________________

Spørsmål
Hei. Jente på 16 år med et lite problem. Det er ganske plagsomt også.
Mine indre kjønnslepper er MYE større enn de ytre. Dette er ganske så flaut.
Kan jeg gjøre noe med dette?

Svar
Jenters kjønn ser ganske forskjellig ut. At de indre kjønnsleppenene stikker mer eller mindre utenfor de indre, er vanlig. Du kan ta deg en titt i en bok med om kvinnekjønnet, (biblioteket eller bokhandelen) så får du se at det faktisk er slik det ofte er. På tegninger blir ofte de indre kjønnsleppene fremstilt som mindre og ”gjemt”.

Det skal mye til å få endret noe på dette, så bestem deg heller for å sette pris på det og aksepter at det er slik det er og skal være.

Vennlig hilsen helsesøster

Les mer på ung.no/sex og samliv