Din spalte

Hei, du! Hender det at du lurer på noe, men at du ikke helt vet hvor eller hvordan du skal få svar på spørsmålet ditt? Da har du noe til felles med veldig mange. I denne spalten vil vi gi deg svar på noen spørsmål vi vet mange er opptatt av. Du finner også masse viktig informasjon på ung.no, slik at du kan søke og lete etter det DU er opptatt av.
Beate Aas
Latest posts by Beate Aas (see all)

Spørsmål
Jeg er 14 år. Jeg har prøvd å lete etter en jobb,  men jeg finner ingen som passer. Hva kan jeg jobbe med?

Svar
Når du har fylt 13, kan du ta lett arbeid med for eksempel budtjeneste (f eks avisbud), rydde- og pakkearbeid i butikk eller arbeid med tørrfisk.

Ta kontakt med butikker i nærheten av der du bor, spør om å få snakke med daglig leder og fortell at du er ute etter en jobb.

Husk at hvis du får napp, er det viktig at du har arbeidskontrakt. Den skal blant annet si noe om hva lønnen din er og hvor mye du skal jobbe.

Les mer på ung.no/arbeid.

Hvis du er mellom 13 og 15
– eller skolepliktig

    •  skal du ha fri mellom klokken 20 og kl. 06.
    •  ha en sammenhengende hvileperiode på minst 14 timer.
    •  arbeidstid (i tillegg til skole) skal ikke vare over 2 timer om dagen og 12 timer i uken.
    •  på skolefrie dager kan arbeidstiden være opp til 7 timer.
    •  hvis arbeidet er opplæring i regi av skolen – må arbeidstid og skoletid
       til sammen ikke overstige 8 timer i døgnet og 40 timer i uken.

Les mer om aldersgrenser for ulike typer arbeid på ung.no/aldersgrenser.

Ta kontakt med de arbeidsstedene der du mener du kan være til hjelp og spør direkte om du kan jobbe for dem et visst antall timer/uken. Får du jobb, må du huske å spørre om å få arbeidskontrakt. Der skal det stå hva du skal gjøre, til hvilken lønn og hvor mye du skal jobbe.

Les mer på
ung.no/arbeid.

_____

Spørsmål
Hva er aldersgrensen for å lærekjøre?

Svar
Aldersgrensen for å øvelseskjøre for bil er 16 år. For moped er det 15 år.

Du må ta trafikalt grunnkurs før du kan starte øvelseskjøringen. Ta kontakt med en kjøreskole eller skolen din (om moped) for mer informasjon om dette.

Les mer på ung.no/lappen.
_____

Spørsmål
Hva er det som bestemmer at en person er homofil eller heterofil? jeg har mange ganger hørt at det er noe med gener og gjøre, eller at det er bare ett valg man tar. jeg er usikker, og vil gjerne få vite dette.

Helsesøster svarer
Så langt jeg vet, er det ikke avklart hva som biologisk sett gjør at man blir homofil, eller om det er en biologisk forklaring.
Diskusjonene går om det og om sosiale og kulturelle ting spiller inn.

Å finne ut av om man er homofil er for mange noe som kan ta litt tid. Det handler jo om følelser og hvem man føler seg tiltrukket av.
I puberteten er det ganske vanlig at man er litt forvirret og usikker på hvem man er og hva man er. Man kan føle seg tiltrukket av både gutter og jenter en periode. Med tiden vil man oftest finne ut av om det egentlig er homo eller hetero man er. Har man funnet ut at man er homo, vokser man seg vanligvis ikke fra seg det.
Men for noen kan det ta tid å finne helt ut av det.

Les mer på
ung.no/homofili

_____

Spørsmål
Hva er det som skal til for att barnevernet skal komme og ta noen fra deres egen familie og flytte de til fosterhjem??

Svar
Hvis barn/ungdom ikke har god nok omsorg, må barnevernet hjelpe til slik at omsorgen blir bra nok. Det kan de gjøre på forskjellige måter.
De kan støtte opp der man bor og følge opp foreldrene slik at de gjør en bra nok jobb med å sikre at du har den støtte og omsorg du trenger.
Hvis det likevel ikke blir bra nok, vil de vurdere å flytte barna til noen andre, og da kan fosterhjem være et alternativ.

Barnevernet vil prate med barnet/ungdommen det gjelder underveis.

Les mer på ung.no/barnevern
_____

Spørsmål
Jeg har en venninne som har det veldig tøft for tiden.
Hun har det vanskelig på mange måter, på skolen gjør hun det dårlig, har ’feil’ venner og blir kastet ut hjemmefra. Men det aller største problemet er nok at familien hannes skal reise til landet de kommer fra, og skal sette igjen henne der for å gå på skole, mot hennes vilje.
Hun er redd og deprimert, og derfor er det vanskelig for henne å konsentrere seg. Jeg er redd for henne. Hva skal jeg gjør for å hjelpe henne?


Helsesøster svarer
Så bra at hun har deg som venninne! Det høres ut som hun kan trenge det. Samtidig er det litt vanskelig å stå med dette alene for deg. Vet ikke om du har foreldre du har pratet med om dette.
Kanskje de kan gi deg noen råd.
Ellers tenker jeg at du kan spørre om du skal bli med venninnen din til sosiallære eller helsesøster og prate om det og høre hvilken hjelp de kan foreslå. (Hvis hun ikke vil gå, kan du gå selv). Man kan også kontakte barnevernet der dere bor, enten med navn eller anonymt og diskutere saken og høre om det finnes noen hjelp de kan bidra med.

Les mer på
ung.no/problemer hjemme

____

Spørsmål
Hvor gammel må jeg være for å bestemme selv om jeg ønsker å ta solarium?
Eller bestemme over kroppen min selv generelt?

Juristen svarer
Dine foreldre har et foreldreansvar for deg til du er 18 år (myndighetsalder). Foreldrene dine har rett og plikt til å ta avgjørelser for deg dersom de mener det er i din beste interesse før denne tid.

Les mer på ung.no/rett