Europa for dine føtter

0Shares
Latest posts by Harald Elias Skibelid (see all)

Interrail
Interrail er stikkordet. Undervurdert og nesten glemt, men såre enkelt. Pakk sekken og gå ned til nærmeste NSB-stasjon. Der fyller de ut billetten din, du setter deg på toget og vips så er Europa for dine føtter.
Med billetten i hånden og sekken på ryggen er det bare å vende nesen mot kontinentet. Opptil en måned med reising ligger foran deg. Hvor kan du dra? Med interrailbillett kan du stort sett reise hvor du vil i Europa. Helt til Tyrkia om så skulle være.

Utallige muligheter
Om du trodde at Europa var for voksne mennesker og at de fjerne strøk var mer attraktivt for unge reiselystne så må du tenke på nytt. Vår verdensdel er mer enn Strømstad og Hirtshals. Den er mer enn Aya Napa og Ibiza. Løfter du blikket blir du belønnet! Hva med å svømme i Lake Bled i Slovenia, sole deg på en strand Dubrovnik, kjøre gjennom nydelige Bosnia Hercegovina, dra til de Greske øyer, se Real Madrid spille i Spania. Hva med å oppleve Portugal? Mulighetene er utallige. Vår gamle verdensdel er rik på opplevelser som du kan ta med deg senere i livet og med en interrailbillett i hånden er Europa virkelig for dine føtter!

Sunn fornuft er viktig
Reiser du som såkalt backpacker vil du i tillegg til å se mye av kontinentet møte mange nye mennesker. Du vil oppleve masse gøy, du vil sikkert oppleve masse rart og er du uheldig kan du oppleve kjipe ting, så vær forsiktig. Sunn fornuft gjelder på reise som hjemme. Bruk det hodet du har fått og ting vil stort sett ordne seg.
Backpacking har i seg selv fordeler og ulemper. For dere som ikke er kjent med begrepet er backpackere ofte unge mennesker som reiser med sekk i stedet for koffert, de bor billig og lever billig. Som backpacker bor man ofte på såkalte hostels hvor man sover på rom med andre. Størrelsen varierer fra 4 senger til 40, og man deler bad og kjøkken, og ikke minst opplevelser og erfaringer.

Fordeler og ulemper
Fordelene med denne typen reising er at man som ung og med et begrenset budsjett kan oppleve overraskende mye. Eventyret ligger og lurer. Hvor mye man vil oppleve avhenger av en selv og ikke av en turguide. Bakdelene finnes også. Man må akseptere lavere standard enn man vanligvis ville gjort.
De menneskene som man stort sett møter er andre backpackere. Ønsket om å oppleve kultur og lokalbefolkningen kan forsvinne all iver etter å møte andre reisende.

Nye bekjentskaper
Vil du møte lokale folk krever det litt innsats og du må komme deg ut av hostelet. Hvem vet, kanskje du forelsker deg på turen, kanskje du møter din beste venn, kanskje du finner ut hvem du er eller hva du vil bli? Kanskje blir du mer forvirret, kanskje blir du såret, men hvem vet? Er ikke livet til for å leves? Er man ikke til for å oppleve? Er ikke livet til for å tørre? Å reise er å lære, det er å oppleve, det er å være. Jeg anbefaler alle å gjøre det en gang i livet!
Jeg rakk å besøke 7 land på min tur. Antall mennesker jeg møtte, antall ting jeg lærte og opplevde har jeg ikke tall på. Ja, kontoen blir litt slankere, men jeg føler meg som rikere mann i dag. Ting jeg ikke visste, mennesker jeg ikke hadde møtt er for meg i dag mennesker jeg kjenner og ting jeg vet.

Blir du med?
Hva koster det så å bli et rikere menneske? Faktisk overraskende lite! Så hvordan kan du få ta del i denne herligheten? Sjekk www.interrailnet.com eller www.nsb.no, trykk på ”guide til reisen” og deretter trykker du på ”utland” for informasjon. Du kan reise opp til en måned, men det finnes også andre alternativer som er kortere og billigere
Man bør i følge www.backpacker.no budsjettere med 500 kroner dagen i Vest-Europa, men man kommer seg unna med 250-300 kroner i enkelte østeuropeiske land.
Budsjettet inkluderer mat og opphold. Blant annet har du muligheten til å kombinere reisen med fly slik at du kan komme deg et stykke på vei. Hva venter du på?

God tur!