Guden Rams liv vist for første gang i Norge

0Shares

– Dette er første gang vi prøver Ramlila. Hvis responsen er bra, skal vi ha en forestilling igjen til neste år, sier Richa Chandra, daglig leder og instruktør på Damini House of Culture.

Det er mange billetter igjen da teaterstykke konkurerer med World Music som har åpening denne uken.

– Oslo World Music Festival er kjent, mens vi har denne forestilling i Norge for første gang , sier Chandra.

Damini House of Culture håper at Ramlila blir et årlig innslag for å feire Diwali, en indisk høytid.

Fargerike kostymer

– Vi har brukt mye penger på kostymer og musikk, forteller Richa.

Kostymene er både fargerike og imponerende laget. Musikken er nydelig, spesielt det sitar stykke som spilles når Sita og Ram er i eksil i jungelen.

Teaterstykket åpner med scenen om Guden Vishnu, sammen med tre andre gudommelige makter, blir født som sønner hos Kongen Dashrat i Ajodhya. Sri Ram er den eldste. De fire prinsene ble sendt til vanlig internatskole for utdanning.

Historien om Ram

Ramayan er skrevet av Valmiki på det indiske språket sanskrit, og er senere oversatt til flere språk, til norsk i 1915. Mennesket ba til Guden Vishnu om fred på jord og befrielse fra demonene som herjet på den tiden. Guden Vishnus svar var inkarnasjonen Sri Ram som kom for å gjøre ende på demonenes konge Ravan.

Ravan hadde gjennom mange års tilbedelser til Guden Shiva oppnådd løfte om at verken Gud, demoner eller dyr ville ha mot nok til å kunne drepe ham. Ramlila er historien om Sri Ram, hvordan han møter sin hustru Sita, og hvordan Sita blir årsaken til at han kan utføre sin egentlige plikt på denne jord.