– Minoriteter sviktes av skolen

Professor Knut Kjeldstadli kritiserte under Mangfoldsårets to dager lange hovedkonferanse forrige uke den norske skolen for ikke å gi minoritetene gode nok muligheter til utvikling.

Kjeldstadli, som er professor i moderne historie ved Universitetet i Oslo, var en av hovedinnlederne på konferansens første dag. Han mener at skoler er en viktig arena for å skape solidaritet mellom mennesker. Ifølge Kjelstadli sviktes studenter med minoritetsbakgrunn av skolesystemet.

– Skoler må ha rom for kulturelle forskjeller, og lage varierte pedagogiske opplegg, mener Kjeldstadli.

Professor Knut Kjeldstadli

Kulturministeren Trond Giske åpnet konferanse, som begynte med en dans og teater.
– Mangfoldsåret handler om likhet, og at alle får like sjanser og muligheter, sa han i sin åpningstale.

Giske vil at kulturlivet i Norge skal være mer inkluderende, og reflektere det kulturelle mangfold i Norge.

– Hvordan vi håndterer den overgangen er den største politiske utfordringen, mener Trond Giske. Forandring kommer uansett og individer blir mer transkulturelle, sa han.

Velger ikke kunstfag

Konferansen “Alle Kunstens regler” satte søkelys på kulturlivets egne koder og kulturer, og de politiske, økonomiske og sosiopsykologiske faktorer som gjør at veien inn blir smalere for noen sosiale grupper og etniske minoriteter.

Cecilie Broch Knudsen, rektor for Kunst Høyskole i Oslo etterlyste flere studenter med minoritetsbakgrunn inn i kunstfag, og mener at rekruttering av minoriteter er en stor utfordring.