Asylmottak med forsterkede avdelinger for psykisk syke

Author Recent Posts Fra leserne Latest posts by Fra leserne (see all) Privatskoler, det nye Norge og kunnskapsministeren! - 16.04.2006 Julenissen kom ikke til Fatim - 15.04.2006 Afrikaneres møte med politiet er vanskelig - 07.04.2006 Regjeringen jobber aktivt for å styrke hjelpetilbudet til asylsøkere og flyktninger med psykiske problemer. Blant annet er det satt av […]

Regjeringen jobber aktivt for å styrke hjelpetilbudet til asylsøkere og flyktninger med psykiske problemer. Blant annet er det satt av 15 millioner kroner til etablering og drift av forsterkede mottaksavdelinger i årets statsbudsjett.

Regjeringen har gitt Utlendingsdirektoratet i oppdrag å opprette fem forsterkede mottak for asylsøkere med psykiske problemer i løpet av året. Det skal være ett slikt mottak i hver helseregion. Den første forsterkede avdelingen åpnet 13. juni i år ved Dale mottak i Sandnes kommune. Det blir også opprettet forsterket avdeling ved Leira, Setermoen og Hobøl mottak.
Asylsøkere har generelt en høyere risiko enn andre for å få psykiske problemer. Dette kan skyldes erfaringer i hjemlandet, under flukten eller gjennom oppholdet i eksil. Ikke alle blir psykisk syke. Problemene er avhengig av erfaringer og håndteringen av dem.

Siden asylmottakssystemet ble etablert, har mottakene håndtert personer med til dels store hjelpebehov, uten egentlig å være rustet til dette. I tilfeller der enkeltpersoner har hatt en truende eller utagerende atferd, har det vært nødvendig å sette inn ekstratiltak, for eksempel i form av vakthold. Når noen mottak nå heller får økte ressurser, kan de gi bedre oppfølging til asylsøkere med særskilte behov. I tillegg vil det nye mottakstilbudet bidra til å skape en bedre situasjon for øvrige beboere og ansatte i de ordinære mottakene.

Mange asylsøkere kommer fra land der det ikke finnes utbygget psykisk helsevern og det er familiens ansvar å stille opp hvis noen er syke. Videre er psykiske problemer ofte svært tabubelagt. Det sier seg selv at asylsøkere som kommer fra slike forhold og som ikke har familie og nettverk i Norge, kan få det vanskelig.
Etablering av forsterket mottak er ett av flere tiltak som regjeringen har iverksatt for å bedre den psykiske helsen for asylsøkere i mottak. I løpet av høsten gjennomføres et pilotprosjekt for å finne egnede metoder for å kartlegge asylsøkeres psykiske helse kort tid etter ankomst. Videre skal asylsøkere i mottak som oppfattes som truende eller farlige kartlegges og følges opp. På bakgrunn av erfaringene som gjøres i slike saker, skal man finne frem til metoder for å kunne håndtere dem på en bedre måte. Det er også satt i verk ulike tiltak for å heve kompetansen blant dem som kommer i kontakt med asylsøkere. Utlendingsdirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet samarbeider om å arrangere årlige konferanser der tema er asylsøkere og psykisk helse. Deltakere på konferansene er ansatte på mottak, innen helsetjenestene, barnevernet og politiet.

Regjeringen tror at asylsøkere med psykiske problemer vil klare seg bedre med et bedre tilrettelagt botilbud. De forsterkede mottakene er ikke behandlingsinstitusjoner. Et godt samarbeid mellom de forsterkede mottakene og helsetjenestene er derfor svært viktig. I sum bidrar dette til tryggere forhold for både asylsøkeren og omgivelsene.