Årets unge leder

Top 10 Leadership Foundation har i år for første gang kåret Årets unge leder. Det ble Shafi Adan. Han har vært nestleder i elevrådet og leder for flere av Bjørnholt skoles prosjekter. Dessuten er han leder for, og styremedlem i, Top Performance Team, og jobber  i Agenda X – Antirasistisk ressurssenter for ungdom. 

– Kåringen er en inspirasjon til å arbeide videre mot de målene jeg har satt meg. Dette bekrefter min teori om at om man jobber hardt for det man tror på, kan man nå langt, sier Shafi Adan.

Du var prosjektleder for utdanningmessen på Bjørnholt skole i februar. Hvor fikk du ideen fra?

– Jeg laget en forretningsplan for prosjektet og viste den til bydel Søndre Nordstrand. De likte den og ble med som partner. Så kontaktet jeg skolen som støttet ideen og lot meg benytte skolens lokaler. Prosjektet ble også støttet av ungdomsfondet Fri Fond. På messen var det høgskoler, universiteter og bedrifter som fokuserte på videreutdanning for elevene. 

Hvis man bruker tiden på videregående bare til festing, blir man nødt til å jobbe ganske hardt resten av livet.

Ny økonomi

Shafi viser frem en bok som heter ”Cashflow” ”Er du lei av å leve fra lønning til lønning” skrevet av Robert T. Kiyosaki. Boken gir kunnskap om hvordan man kan oppnå økonomisk frihet. Forfatteren presenterer blant annet ulike forretningssystemer, investornivåer, og sju steg mot velstand.

 – Denne boken har blant annet hjulpet meg å komme dit jeg er i dag. Den forteller om den enkeltes privatøkonomi, hvordan man unngår å ha mye gjeld og hvordan man skal jobbe for å få penger til å jobbe for deg, og ikke omvendt, forteller Adan.

Han har til og med foreslått for ledelsen på skolen at boken kunne brukes i undervisningen. Den har hjulpet Shafi i hans personlige utvikling, og påvirket hans måte å bruke penger.

Han mener råd fra foreldre og skolen ofte er velmente, men utdaterte. Råd som fungerte godt i industrialderen fungerer svært dårlig i informasjonsalderen vi lever i nå. Mange ungdommer får Master Card når de fyller 18 år, og det eneste de vet at de kan ta ut 20 000 mer enn de har, men de vet ikke hvordan de kan betale pengene tilbake. 

Til slutt sitter de der med høye renter. Før han leste boken var Shafi opptatt av å bruke merkeklær og han sløset med penger. Men etter å ha fulgt de råd han fikk, har han klart seg bra.

Egen bedrift

Han har nå startet en egen bedrift som designer nettsider. Han holder også på å starte et firma sammen med en partner der de skal ta for seg skreddersøm av dresser både til herrer og damer. Han er også daglig leder for en ungdomsbedrift som har laget et bord med innebygget avfallsystem.

Siden det er mange bedrifter og skoler som har problemer med søppel i og rundt kantinene, har vi tenkt å komme dem til unnsetning. Problemet er at folk lar maten stå igjen på bordet, og folk flest orker ikke å gå bort til søpla. Med dette bordet kan man enkelt skyve mat som blir til overs ned i et hull i sentrum av bordet, der det havner i en søppelsekk under bordet. Det er også egne beholdere for panteflasker, forteller han.

Han var på en messe for ungdomsbedrifter i samarbeid med Ungt Entreprenørskap og Innovasjon Norge hvor han presenterte bedriften og fikk med dette bra respons fra juryen. Der ble han kåret til beste selger i Oslo i 2009. Premien er å være sammen med en norsk toppleder en hel dag.

– Jeg håper på at det kan bli Kjell Inge Røkke eller Peter Stordalen, smiler Shafi.

Han har nylig arrangert en kulturfestival for Bjørndal idrettsforening og Bjørnholtcamp (gründercamp), der 1400 elever fikk en problemstilling som skulle løses innen 48 timer og så presenteres for en jury fra næringslivet. Vinnerlaget fikk en tur til London i 10 dager, og reiser i april 2009.

Spesialinvitert

Shafi ble spesialinvitert til NHO-konferansen sammen med noen av landets fremste bedriftsledere. Der satte han seg mål om å bli en av dem en dag. 

Det var veldig gøy og spennende å være blant landets fremste ledere. Jeg lærte veldig mye takket være de spørsmålene som ble stilt under konferansen, og som blant annet ble besvart av en av Obamas nærmeste rådgivere, sier Shafi Adan.

Hva har du gjort for å nå så langt?

– Jeg har satt meg selv et mål og har så jobbet seriøst for å oppnå det. Jeg har også stilt strenge krav til meg selv som jeg måtte oppfylle for å ta neste skritt. Mange tenker at fremtiden er noe langt unna, men jeg har klart å innse at man former sin fremtid i nåtiden. Derfor håper jeg at jeg klarer å ta gode og beviste valg som vil påvirke min fremtid på en god måte.

  • Opptatt av andre

    Shafi Adans planer for fremtiden er å starte en egen bedrift etter å ha tatt en master i økonomi og ledelse på BI. Han vil også prøve å nå frem til andre ungdommer som ikke helt vet hva de vil enda for å vise dem at det finnes muligheter.

    Ifølge statistikken er det cirka 40 prosent av ungdommene som ikke fullfører skolen på normert tid, og 30 prosent av ungdommer med minoritetsbakgrunn fullfører ikke videregående skole. Dette er store og skumle, bekymringsverdige tall, mener han.

    Hva vil du anbefale dagens ungdommer?

    – Ta studiene mer seriøst. Tenk langsiktig istedenfor kortsiktig. Hvis man bruker tiden på videregående bare til å ha det gøy og til festing, så blir man nødt til å jobbe ganske hardt resten av livet. Derfor anbefaler jeg at ungdommer bruker sin tid på en fornuftig måte. Selvfølgelig skal de feste og ha det gøy, men samtidig prøve å sikre seg en god fremtid. Jeg anbefaler også alle å lese boken ”Rich Dad, Poor Dad ” skrevet av Robert Kiyosaki. Denne boken bevisstgjør oss på hvordan ting vil se ut i det lange løp, og ikke bare her og nå.

    Fakta om Shafi

    Navn:
    Shafi Adan.

    Alder:
    17

    Utdanning:
    Går på 2. år på videregående skole.

    Bosted:
    Bjørndal.

    Opprinnelse:
    Foreldre fra Somalia. Født og oppvokst i Norge.

    Dårlige sider:
     Jeg blir så engasjert at jeg blir overbelastet.

    Gode sider:
    Målbevisst, veldig flink til å samarbeide i grupper, flink til å inspirere og motivere andre.