Svart rettferdighet

Justisministeren kom og møtte demonstrantene i Akersgata i Oslo 8. mai. Flere hundre mennesker var samlet og krevde i et brev som ble overrakt justisminister Knut Storberget (Ap) at kolleger ikke kan etterforske kolleger. Ikke en enste hvit politiker var representert for å støtte kravene som ble satt fram.

De fire polititjenestemennene som var involvert i dødsfallet til Eugene Ejike Obiora i Trondheim i fjor høst ble nylig frifunnet av Spesialenheten for politisaker. Spesialetterforskeren som hadde ansvar for avhørene tidligere var kollega med de fire mistenkte. De fem skal ha jobbet sammen ved Trondheim politistasjon inntil for ett år siden.

Man må som minstekrav ha etterforskere fra et annet distrikt, som ikke har tilknytning til de som etterforskes. Spesialenheten må da åpne for at lekfolk kan bistå i avgjørelsen, som et jurysystem eller som en nemnd, heter det i brevet. Et annet krav er at politifolk som er involvert i dødsfall rutinemessig blir permittert inntil saken er ferdig etterforsket. Allerede i september i fjor fikk justisministeren et brev fra ti minoritetsorganisasjoner der de krevde en uavhengig etterforskning av dødsfallet til Obiora. Justisministeren gjorde ingenting.

Storberget nektet å kommentere kravene. Han sa aldri at rasisme ikke skal aksepteres, heller ikke sa han at vi må bekjempe politivold. Derimot snakket Storberget om samarbeid mellom innvandrerbefolkningen og politiet, og hvor viktig det var for dem at det eksisterte et tillitsforhold. Nei, saken handler ikke om det, og Storberget avslørte seg selv som en hyklersk person som demonstranter ropte ”morder” etter. Akhenaton de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) påpekte at selv om Kadra-saken var under etterforskning kunne de fleste politikere kommentere saken.

Mens flere politikere deltok i en demonstrasjon for støtte for Kadra, var det ikke en eneste hvit politiker å se under demonstrasjonen mot politirasisme. Reza Rezae (SV), Yousef Gilani (AP), Ali Khan (KrF) og Danny Ghazanfar Iqbal (Sp) var blant politikere som deltok, men ikke en eneste hvit politiker i en demonstrasjon som handlet om politirasisme?