Økonomen som gjør deg vakker

– Det er stor forskjell på å sminke indiske og norske kvinner, sier Ashpreet Jassal i The Divine Studio på Lørenskog.

– De indiske kvinnene bruker mer farger i klær og på smykker. De sminker seg oftere sterkere til fest og til bryllup enn de norske som er mer forsiktige og helst vil være lett sminket. Jeg tar hensyn til deres ønsker, men kommer selvfølgelig med råd om hva jeg mener kler dem og hva som passer klærne og anledningen de sminkes til.

Kunstner bak sminkekostene

Ashpreet Jassal åpnet sminke- og hårstudio for knappe to måneder siden. Studioet holder til i underetasjen i et stort hus med ditto hage sentralt på Lørenskog.  Hun kommer Utrop i møte med et stort smil og et nydelig sminket ansikt. 

– Jeg pleier ikke å bære makeup meg når jeg er hjemme, bare når jeg får besøk eller skal bort, sier hun. Å sminke seg er noe langt mer enn å legge en maske, mener Jassal. – Sminken skal ikke skjule hvem du er, den skal fremheve trekkene dine og din personlighet. Sminking er en kunstform, sier hun bestemt. 

Kom til Norge i 2011

Ashpreet Jassal kommer fra byen Ludhiana i deltstaten Punjab i det nordvestlige India. I desember 2010 giftet hun seg og på nyåret 2011 flyttet hun til Norge hvor ektemannen ventet på henne. Ashpreet hadde da en bachelor i økonomi fra India. Ektemannen er andre generasjon innvandrer, han er født og oppvokst i Norge. 

Model: Dipika Rishi Sharm
Foto : Raj Fylling

Mastergrad i økonomi

En travel tid fulgte for den nygifte kvinnen som begynte å pendle mellom India og Norge. Til India for å fullføre mastergraden i økonomi, til Norge for å ta norskkurs. I løpet av et halvannet år var mastergraden i havn og hun var ferdig med pendlingen. Ashpreet fikk seg raskt jobb som økonom. Deretter kom barna – først en datter, så en sønn. Datteren er seks år og begynner på skole til høsten, yngstemann er litt over ett år gammel.

– Da han ble født og jeg gikk i permisjon, tok jeg opp en gammel hobby. Jeg har alltid vært glad i å male og alltid vært flink med farger. Jeg ser hvilke farger som harmonerer sammen. Det er en nyttig evne når man skal sminke folk etter hud- og øyefarge.

Sminkør og økonom

Med malejobben vokste ønsket om å gjøre noe kreativt. Samtidig ønsket småbarnsmoren å jobbe mer hjemmefra. Tanke ble til handling og Ashpreet Jassal åpnet The Divine Studio. I starten bestod kundekretsen først og fremst av venninner og kvinnelige slektninger, nå har jungeltelegrafen facebook og instagram ført til flere henvendelser fra andre kvinner som gjerne vil gjøres vakre med hennes hjelp. Etter hvert håper hun å få oppdrag om å sminke til fotoshoot, fashionshows og brylluper. Målet er å kombinere jobben i sminke- og hårstudioet med en deltidsjobb som økonom.

Svigermor før og etter.
Foto : Privat