Rahim den engasjerte

Ser nye muligheter: Rahim Nicolay Ali (24) ser stadig nye muligheter til å drive veldedighet. Nå lanserer han Nettfrivillighet sammen med en venn
Foto: fotografhenrik.no
Det er noe imponerende over Rahim Nicolay Alis (24) engasjement og vilje til å lykkes med frivillig arbeid. Han går nye veier for å få med seg flest mulig. Gløden hans våknet til liv under oppveksten i Bangladesh.

Går nye veier: Rahim Nicolay Ali (24) lanserer sammen med en venn Nettfrivillighet for å samle inn penger til veldedighetsformål. Foto: Henrik Beckheim
Foto : Henrik Kreilisheim
Vi møter Rahim over en lunsj på Grønland i Oslo. Han studerer statsvitenskap i Bergen til daglig, men er i Oslo for å delta i planleggingen av sommerkonferansen Ungdommens Landsmøte, i regi av Norsk Luthersk Misjonssamband. Rahim har blitt spurt om å være møteleder, og det har han takket ja til.

– Synes det er artig å få den tilliten da, sier han på klingende trøndersk.

Det er ikke første gang Rahim har fått tillit. Han har tidligere vært leder for Hordaland KrFU i perioden 2007 til 2009, sittet i sentralstyret og jobbet som politisk rådgiver. At Rahim er vant til å ta ordet, merkes øyeblikkelig. Det er ikke vanskelig å få ham i tale, i alle fall ikke når tema er engasjement og frivillig arbeid.

Det at vi er unike med hver vår personlige historie, er jo noe av det mest fantastiske med menneskeheten!

Han forteller at de fleste han har møtt er opptatt av å hjelpe andre. Imidlertid er folks livssituasjoner av og til slik at givergleden og engasjementet blir satt på vent. Det er nettopp det Rahim og en venn ønsker å gjøre noe med. De jobber med å sette sammen et nytt prosjekt kalt ”nettfrivillighet”. Ideen henter inspirasjon fra USA.

Prosjekt nettfrivillighet

Nettfrivillighetsprosjektet blir lansert til høsten. Ideen bak nettportalen er å få flere folk til å hjelpe på en enkel og kreativ måte. Folk som ønsker å bidra, men ikke kanskje har så mye penger, kan annonsere sine tjenester på nettsiden. Folk som har et bestemt talent, spiller instrument, er flink med data eller andre nyttige ting, kan registrere seg og annonsere gratis. Folk som kjøper tjenestene, sender betalingen til en hjelpeorganisasjon som de selv velger.

– Det handler om å gjøre det enkelt å bidra, sier Rahim med en iver som er til å ta og føle på.

Han rekker så vidt å trekke pusten før han fortsetter:

– I USA er dette utbredt. Jeg var inne på en nettside her om dagen og la merke til så utrolig mye interessant. En person tilbød en tjeneste som gikk ut på å posere i banandrakt med navnet ditt eller en hilsen til dine kjente og kjære, og som kunne kjøpes til en billig penge. Folks kreative evner er fantastiske! Vårt konsept er litt av det samme. 

Når Rahim snakker om frivillighet og veldedighet, er det som å høre en dreven KrF-politiker på sitt beste. Man glemmer fort at han bare er 24 år gammel.

Multireligiøsitet en berikelse

Rahim er, i ordets rette forstand, født inn i multireligiøsitet. Han og eldste broren kristen, mens to andre søsken er muslimer, det er moren og faren hans også. For mange kan det virke som en stor selvmotsigelse, men slik er det ikke. Han forteller at familien kommer godt overens og har konstruktive diskusjoner.

– Jeg er utrolig takknemlig for det mangfoldet som har preget oppveksten min. Det har gjort meg mer bevisst på egne valg, tro og det jeg står for. Jeg ser uansett på tro som en viktig kilde og inspirasjon til å kjempe for en verden fylt av mer håp, kjærlighet og rettferdighet.

– Du er en kristen KrF-er og vil jobbe med veldedighet. Hvordan har du tenkt å skille mellom tro og arbeid?

– La det først være sagt at jeg ser ikke noe problem med å misjonere i utgangspunktet, ikke slik jeg forstår ordet. Det handler for meg om tros- og ytringsfrihet, alle uansett trosbakgrunn må få dele sin tro og overbevisning med andre, så må folk selv få frihet til å avgjøre hva de mener er sannhet eller ikke. Av og til knyttes misjonering til at folk blir tvunget på en tro, og hvis de ikke følger den, blir de nektet mat, hjelp, skolegang og lignende. Det er forkastelig, og det er jeg selvsagt imot.

Dreven frivillig

Rahims idebank er stor, og han vet hva han snakker om. I 2010 slo han seg sammen med en medstudent og gikk til topps i konkurransen om Årets Studentprosjekt. Deres prosjekt, ”Haitiaksjonen”, var Norges første sms-innsamling, og imponerte juryen mest blant de 35 håpefulle som deltok. Prosjektet gikk ut på å etablere en sms- og mms-basert innsamlingsaksjon for jordskjelvofrene i Haiti. Det hadde aldri blitt gjort i Norge før. 

Juryen begrunnet kåringen med at vinnerne hadde skaffet penger til ofrene, åpnet for et nytt giversegment og i tillegg etablert et konsept som kan komme andre hjelpeorganisasjoner til gode. De fikk også Telenor med på å starte en slik tjeneste, ved å kun ta kostpris.  

Engasjerende bakgrunn

Rahims engasjement vekker nysgjerrighet, og en kan lure hvor han henter all inspirasjonen fra.

Noe av svaret ligger i barndommen. Da han var sju år, flyttet hele familien til Bangladesh hvor han tilbrakte sju år av sitt liv. Det merket ham for livet – på godt og vondt.

– Det å se folks daglige kamp for det jeg selv tar for gitt: mat, skolegang og trygge omgivelser, vekket sterke følelser. Den virkeligheten jeg møtte, har formet meg som menneske og betydd mye for det jeg tenker å jobbe med videre i livet, forteller Rahim, som har far fra Bangladesh og mor fra Trøndelag.

Hvorfor da ikke gjøre noe med forholdene i Bangladesh?

– For meg er det ikke forskjell på et lidende menneske i Bangladesh og en hvilken som helst annen plass i verden. Ved å starte tjenester som legger til rette for mer engasjement generelt, vil det også kunne bidra til økte inntekter til utviklingsprosjekt i Bangladesh. Men jeg tenker meg absolutt tilbake på et eller annet tidspunkt, og selvsagt har landet og folket en helt spesiell plass i hjertet mitt. Jeg drømmer om å starte en skole der en dag.

Digger sin ”annerledeshet”

Det å være en minoritet er ikke alltid en dans på roser, noe Rahim har erfart på kroppen. Samtidig har han ingen planer om å gi etter for andres trangsyn.

– Som ungdom opplevde jeg at det var utfordrende å være annerledes til tider. Det å ha utenlandsk navn og utseende og en pappa som ikke kunne norsk, var ikke alltid like gøy. I senere tid har jo folk for eksempel spurt meg om jeg har vurdert å bytte navn til noe mer norskklingende med hensyn til framtidige jobbmuligheter, men for meg betyr det å bøye av for andres fordommer. Å ikke kalle noen til intervju fordi de har feil navn eller bakgrunn, vitner om en skremmende holdning. Det at vi alle er mennesker og helt unike med hver vår personlige bakgrunn og historie, er jo noe av det mest fantastiske med menneskeheten! Tenk hvor kjedelig livet hadde blitt hvis alle hadde vært dårlige A4-kopier? I dag digger jeg å være annerledes!

Faktaboks:

Navn: Rahim Nicolay Ali

Født: 31.08.1987

Sivilstatus: Singel

Aktuell med: Masterstudent og jobber med å lansere en nettportal til høsten som skal gjøre det enklere å engasjere seg frivillig på nett.

Siste kulturopplevelse: Besøkte Kon-Tiki Museet i Oslo, det var meget inspirerende!

Tre mennesker døde eller levende jeg ville invitert på middag: Mor Teresa, Gandhi og William Wilberforce (britisk politiker (1759-1833), anfører for anti-slaveri-kampanjen i Storbritannia)

Hva jeg ville servert: Bengalsk mat (men da hadde jeg trengt hjelp fra min fantastiske lillesøster)