Maler Pakistan med fargesterk palett

Fatima Khan-Shamsi bringer frem minner fra hjemlandet når hun maler. Men i det siste er det kommet noen bilder fra soloppganger i Oslo også. Fordi hun synes Norges hovedstad er en vakker by.
Foto: Sadan Ekdemir
Fatima Khan-Shamsi bor i Oslo med sin lille familie. Hun trives godt i Norge, men med malerpenselen uttrykker hun sin store kjærlighet til hjemlandet Pakistan.

Fatima Khan-Shamsi kom med mann og barn til Norge fra Pakistan i 2015. Bak seg hadde hun kunststudier og en liten krets kunstentusiaster som elsket de fargesterke maleriene hennes. Det gjør de fremdeles.

Foto: Sadan Ekdemir

Rå og ekte

I 2017 startet hun digitalt kunstgalleri på Facebook og Instagram. Galleriet fikk navnet «Rungg» som betyr farge på urdu. Kunsten hennes er inspirert av mennesker hun har møtt og steder hun har besøkt.

Maleriene hennes er rå og ekte. Khan-Shamsi skildrer vanlige mennesker og livets realiteter i sine portretter. Menneskelig atferd og reaksjoner  er det som fascinerer henne mest.

– De gir det sanneste uttrykket, sier hun selv.

Kunst og veldedighet

Khan-Shamsi maler i sitt atelier hjemme i Oslo. Hun har et kunstnerisk fellesskap gjennom den ideelle, internasjonale  organisasjonen Beyond Art hvor hun er bidragsytende kunstner og styremedlem. Organisasjonen samler inn penger til Women for Women International og Dråpen i havet.

Kunsten har vært hennes store lidenskap helt fra hun var liten.

Kjærligheten til Pakistan

– Jeg ønsker å formidle kunstens helbredende kraft, sier hun.

– Men det viktigste er kanskje å løfte frem Pakistan i et positivt lys. Jeg vil vise det sanne bildet av alle pakistanere og å bryte ned stereotypier. Det pakistanske folket er progressivt og har nådd langt på veldig mange områder.

Har du som pakistaner møtt på fordommer i Norge?

– Jeg kan bare snakke for meg selv og vil si nei på egne vegne. Jeg har ikke støtt på problemer hverken sosialt eller med å tilpasse meg. Manglende norskkunnskaper har imidlertid gjort det vanskelig for meg på arbeidsmarkedet.  Å bli god i norsk er mitt nyttårsforsett for 2021!