Norsk regissør får over ni millioner i filmstøtte

Hisham Zaman er kjent for sine autentiske filmer, ofte med utgangspunkt i migranters historier.
Foto: Lukasz Zamaro
I langfilmen "A Happy Day" møter vi tre gutter som bor på et asylmottak i Nord-Norge. De drømmer om et bedre liv mens 18-årsdagen og bortvisningen nærmer seg.
120Shares
Hisham Zaman er en norsk filmregissør og manusforfatter med kurdisk opphav.  Hans filmer tar for seg historier og dilemmaer som knyttes sammen gjennom flyktningers opplevelser. Nå har Zaman og Snowfall Cinema fått 320 000 euro i tilskudd til spillefilmen A Happy Day fra Eurimages, Europarådets fond for samproduksjon av film. Prosjektet er tidligere tildelt 6 500 000 kroner fra Norsk filminstitutt. Hisham Zaman er både filmregissør, manusforfatter, produsent og grunnlegger av Snowfall Cinema AS.

Hormoner, drømmer og forelskelser

Anne Sørensen fra Norsk Filminstitutt begrunner tilskuddet slik:

– I A Happy Day ønsker Hisham Zaman å dra publikum inn i en visuell annerledes og tankevekkende «system»-historie om tre forskjellige unge gutter som er forespeilet samme skjebne; bortvisning på deres 18 års bursdag. Imellom hormoner, drømmer og forelskelse planlegger de det eneste alternativ de har – flukt. A Happy Day gir et annerledes blikk inn i de unges indre følelser, cinematisk fortalt med subtil humor, med et alvorlig bakteppe.

På grunn av pandemien starter filminspillingen av A Happy Day først i 2022.  Zaman produserer selv gjennom Snowfall Cinema og produsentveteran Turid Øversveen.

Tre syttenåringer på asylmottak

Zaman er kjent for sine autentiske filmer, ofte med utgangspunkt i migranters historier. Også A Happy Day handler om utsatte flyktningskjebner i Norge. I filmen møter vi Aras, Ismail og Hamid: Tre gutter på 17 år som bor på et asylmottak i Nord-Norge. De henger rundt, forelsker seg og drømmer om et bedre liv. Hamid vil bli en verdensberømt poet, Ismail drømmer om å bli rik og komme på TV, Aras tror han er den fødte leder til tross for at han totalt mangler den type egenskaper.

Flere filmpriser

Hisham Zaman er regiutdannet ved den norske filmskolen på Lillehammer. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med den prisbelønte kortfilmen Bawke i 2005 og har siden laget flere novellefilmen Vinterland før han i 2013 debuterte med dramafilmen Før snøen faller – filmen som ga ham Dragon Award for beste nordiske film i Gøteborg og også en pris i Tribecal. Hans neste film, Brev til kongen ble også belønnet med Dragon Award.

A Happy Day er Zamans tredje spillefilm. På grunn av pandemien skal den først spilles inn vinteren 2022.