Tidligere kamptolk bekymret for Afghanistan-situasjonen

Faizullah Muradi flyktet til Norge etter å ha vært kamptolk for ISAF-styrkene i Afghanistan. Nå er han bekymret for kamptolkene som er igjen i landet.
Foto: Privat
Faizullah Muradi har jobbet som kamptolk for norske styrker i Afghanistan. Nå er han svært bekymret for Talibans fremrykking.

Faizullah måtte flykte til Norge grunnet innsatsen sin for ISAF-styrkene. I et Facebook-innlegg skriver han om sin sterke bekymring for Afghanistan.

I natt sliter jeg med å sove. Fordi tankene er ikke på plass. De vandrer til langtvekkistan. De reiser tilbake dit, der jeg ble født og oppvokst – Afghanistan.

Fordi der brenner det alt og alt som finnes: Mennesker, verdier, kultur.

Og de som sitter med makt og løsning som kan slukke de voldsomme flammene. De bare sover, de. Så godt som det går an.

Overfor Utrop sier han seg bekymret over den siste tids utvikling, hvor distrikter etter distrikter og provinser etter provinser faller.

– Nå står Taliban like utenfor hovedstaden Kabul. Situasjonen er kaotisk, og det er helt utrolig at Taliban erobret så mye på så kort tid. Tusenvis av afghanere har måttet flykte fra hjemmene sine og lever under vanskelige omstendigheter i parkene i Kabul. Talibans fremrykking er skremmende og kan bety slutten på demokrati.

Taliban-overtakelse får følger

– Hva er faren hvis Taliban overtar større deler av landet?

– Taliban kommer til å praktisere sharialov, noe som betyr slutt på demokrati, menneskerettigheter, ytringsfrihet, kvinnerettigheter og kultur. De kan mest sannsynligvis alliere seg med andre internasjonale terrororganisasjoner som IS og Al-Qaida osv og bli en potensiell trussel mot Vesten.

En av de videre konsekvensene av USAs tilbaketrekking er at andre stormakter overta.

– Situasjonen tilsier at det kan godt skje, akkurat som det har skjedd i Syria. Russland og Kina er stormaktene som står på listen.

Norges ansvar overfor kamptolker

Faizullah viser til hva som er Norges ansvar overfor kamptolkene og annet afghansk personell som nå står i livsfare.

– Norge har sammen med andre NATO-land et moralsk ansvar for å beskytte sine ansatte. Faren for at disse utsettes for hevnoppgjør fra Taliban er reell.

Flere NATO-land har allerede stanset tvangsreturer og henter afghansk personell.

– Såvidt jeg vet om, har de fleste landene sporet opp sine eks-ansatte og å gitt dem beskyttelse. Her tenker jeg at asylprosessen skal være åpent, slik at alle som har jobbet for NATO og ISAF skal få muligheten til å søke asyl.

Faizullah mener Norge har vist ansvar så langt.

– Flesteparten av kamptolkene og annet personell som har jobbet for de norske styrkene i Afghanistan bor nå i trygge Norge. Nå håper vi at norske myndigheter tar ansvar når det gjelder resten av guttene og gir dem beskyttelse.

– Vil du si det finnes det politisk vilje til å gi afghanerne asyl?

– Vi har partier som SV, Venstre, Rødt og KrF, som har vist vilje, såvidt jeg vet om og har lest i hjemlig presse.