- Voksenopplæringselever leste personlige tekster - 12.12.2024
- Vil ha hurtigspor i hele landet - 12.12.2024
- Undersøkelse: Nordmenn skeptiske til innvandrere som er kritiske til Norge - 11.12.2024
Tenk om det ble krig og ingen møtte opp.
Ordene har vært risset inn under en togbro i Sarpsborg, og satte seg fast i Emine Besa i mange år. Etterhvert endte dette opp med å bli livslang kunstdrøm, hvor målet er å gjøre folk oppmerksom om flukt og frihet.
– Livshistorien min, og til andre som har flyktet, viser at dette er ting vi ikke kan ta for gitt, også i et land som Norge, sier hun til Utrop.
Som ungjente flyktet Emine sammen med familien fra Kosovo til Sverige, og hun har selv bodd i Norge siden 2003, hvor hun jobber i Sarpsborg med integrering og inkludering av flyktninger.
– Å vokse opp i ulike kulturer har ikke vært lett, men det har fått meg til å innse verdien av løsningsfokus på sameksistens og konflikthåndtering.
Togbro-sitat med årtiers kunsthistorie
Emine har i årevis kjørt daglig gjennom undergangen ved jernbanen på vei til jobb i Sarpsborg by.
– Jeg har i fem år drømt om at vi skal få til dette prosjektet og fullføre en jobb som egentlig startet på 70-tallet.
Hun sikter til at det var en lokal kvinne, Torill, som den gang risset inn togbro-sitatet. Så fortsetter historien 20 år senere.
I kunstprosjektet deltok flyktninger fra introduksjonsprogrammet i NAV Sarpsborg, studenter i Arbeid- og velferdsfag ved Høgskolen i Østfold og kunstnerne Are Burås, Martin Raddum, Dan-Gøran Berg og Anders Messel.
– I 1998 var de tre kunstnerne Dan-Gøran, Martin og Anders 17-19 år når de begynte å male samme setting, men ble stoppet av politiet ettersom det dessverre var forbudt med grafittimaling på dette tidspunktet.
Gjenåpning og samling på nytt
23 år senere igjen fikk hun samlet kunstnerne igjen til å fullføre kunstverket, sammen kunststudenter og flyktninger i Sarpsborg. Gjenåpningen av samfunnet etter en lang med pandemi gjorde det lettere å kunne samles.
– Jeg har lykkes å samle den gamle gjengen inklusive Torill, og nå endelig år 2021, samme dag som Norge åpnet opp igjen, har vi begynt og fullført prosjektet.
Sammen med kvinnen som først risset inn tog-sitatet og kunstnerne, deltok Emine sammen med studentene, som har et program for veiledning av nyankomne flyktninger.
– Kunstprosjektet kunne være en god idé til å lære om samhold, og få flyktningene til å gjøre en innsats i lokalmiljøet. Jeg ser dette som praktisk integrering, hvor gatekunsten ble en del av mentorordningen.
Flerspråklig
I tillegg til en nymalt versjon av togbro-sitatet, laget man også en fredsdue med fokus på menneskeverd på flere språk.
– Her ser jeg det som viktig å kunne nå ut til flest mulig. I Sarpsborg er det flere av våre innbyggere som har opplevd flukt, og ungdommer som er deres etterkommere. Her ser jeg det som viktig at dagens generasjon får med seg budskapet om at frihetsverdier er noe man må stå opp for, og at man ikke kan ta dette som en selvfølge.
Kunstnerne, studentene og Emine selv stilte opp helt gratis.
– Samholdet var kanskje det aller beste vi opplevde under denne prosessen. Ingen spurte om bakgrunn, eller nasjonalitet eller etnisitet. Alle jobbet mot et felles mål, og det var å inkludere de nyankomne. Vi prøvde å samarbeide så godt vi kunne for å få det til, og for meg virket det som om flyktningene følte seg som en ressurs i lokalmiljøet.