Et møte med Amir ble endringsprosjekt i Ruter

Et møte med funksjonsnedsatte Amir Hashani fikk ruter til å starte opp ny kurs i inkludering.
Foto: Bilge Öner
Toppledelsen i kollektivselskapet Ruter fikk se med egne øyne hvordan funksjonshemmede opplever å reise med buss, trikk og bane.
116Shares

Et møte med rullestolbruker Amir Hashani i et debattstudio i NRK ble starten på en prosess som skal forandre Ruter.

– Vi skal endre måten vi tenker på, i hele organisasjonen og i hele den utvidede kollektivtrafikkfamilien. Det handler om bevissthet og forståelse for hva bevegelsesfrihet faktisk betyr. Vi skal utfordre måten vi snakker og tenker om ulikhet på, for å skape grobunn for faktiske forbedringer i kundereisen, sier administrerende direktør Bern Reitan Jenssen i Ruter.

Sosial inkludering

Kurset i funkiskompetanse for Ruter-ledelsen er en direkte følge av den hendelsen.

Kurset kom i stand da Ruter selv tok kontakt med NHF for å få hjelp til å oppfylle sine egne mål om sosial inkludering.

Prosjektet «Bærekraftig bevegelsesfrihet for alle» skal handle om å virkeliggjøre en ambisjon om «å tilby opplevelsen av bærekraftig bevegelsesfrihet til alle uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religion, og økonomisk eller annen status», for å låne formuleringene i selskapets årsrapport for 2020.

– Vi ville få dem til å forstå at passasjerer med funksjonsnedsettelser ikke kan slappe av når de sitter på bussen. De sitter på vakt, for det er så mange vurderinger de må ta hele tiden for at det skal fungere, sier Ola Harald Svenning, organisasjonskonsulent i NHF Oslo og ansvarlig for kursopplegget sammen med kollega Monica Haugen, interessepolitisk rådgiver i NHF sentralt.