Robotlærer finner utdanning til unge på flukt

Robotlæreren Hakeem utvikles og testes i samarbeid med ungdommer på flukt i Libanon (foto Flyktninghjelpen).
Flyktninghjelpen og samarbeidspartnere har sammen utviklet en chat-robot som hjelper unge på flukt til å finne utdanningstilbud.

– I krise- og konfliktsituasjoner får barn og unge ofte utdanningen sin avbrutt. Slike kriser kan vare over flere år og til og med tiår. Det betyr at hele generasjoner av unge mangler basiskunnskaper, yrkesutdanning og høyere utdanning. Dermed kan et land som skal i gang med gjenoppbygging og stabilisering møte på ytterlige utfordringer ved at befolkning ikke har nødvendig utdanning, forteller Ida Sørby, global innovasjonsrådgiver i Flyktninghjelpen.

– Her kan kunstig intelligens og maskinlæring være nøkkelen for å utdanne unge på flukt, sier hun.

Roboten bruker kunstig intelligens for å finne utdanningsalternativer av høy kvalitet på steder hvor det ikke finnes skoler eller universitet.

– Kunstig intelligens og maskinlæring kan være nøkkelen for å utdanne unge på flukt, sier Ida Sørby, innovasjonsråsdgiver i Flyktninghjelpen (foto Flyktninghjelpen).

Tjenesten – eller chaboten – søker gjennom læringsressurser på Internett og skreddersyr med innspill fra de unge selv akademiske kurs, utdanninger og læringsressurser hvor som helst i verden.

Ungdommene kan lære alt fra språk, entreprenørskap, koding eller markedsføring – kompetanse som kan bidra til å gi verdi til sine lokalsamfunn.

Chatboten har fått navnet «Hakeem», og utvikles og testes nå i samarbeid med ungdommer på flukt i Libanon.

– «Hakeem» er en personlig skolerådgiver. Ungdommene er de som kjenner best til utfordringer de møter på. Derfor er det utrolig viktig at de er med i utviklingen av «Hakeem», sier Sørbye.

Les mer om robotlæreren Hakeem i pressemeldingen fra Flyktninghjelpen