Feminist og forfatter stiller krav til menn i ny bok

Skuespilleren Bianca Kronlöf er mest kjent i Norge for tv-seriene "Unge lovende", "Gryn", "Ammo" (2022) og filmen "Svenskjävel". Nå er hun aktuell med boka "Brev til mannen".
Foto: Richard L. Eriksson
Skuespilleren, komikeren og feministen Bianca Kronlöf er aktuell med boka «Brev til mannen».

09For to år siden postet altså Bianca Kronlöf tre filmer på Instagram som en reaksjon på seksuell trakassering og voldtekt i bransjen hun selv jobber i. Filmene gikk viralt og det haglet inn med intervjuforespørsler fra pressen.

Reaksjonene ble så overveldende at hun trakk seg tilbake og skrev boka «Brev til mannen».

I boken skriver hun om følelser, sex, vold og maskulinitet. Ifølge forfatteren skriver hun boken i et brevformat:

Til den slappe og den harde. Til pappa og farfar. Til den ufødte sønnen. Til one night standen. Til deg som er forvirret, og til deg som aldri hever stemmen.

Forfatteren, som kommer til Oslo 10. og 11. mai, fremmer behovet for mennenes stemmer i likestillingskampen.

– Menn kan ikke fortsette å være stille. De trengs i kampen, og jeg tror ikke vi kommer til å oppnå likestilling med mindre de engasjerer seg, sier hun via en pressemelding.

Flerkulturell og svensk

Kronlöf (født 1985) er utdannet ved teaterhøyskolen i Gøteborg, og har jobbet ved Dramaten og Stadsteatern i Stockholm og Gøteborg.

Hun vokste opp i Nynäshamn. Familien hennes er finlandssvensker, og hennes besterfar har afro-karibisk bakgrunn.

Som komiker hylles hun for sin feministiske satire. I Norge er hun mest kjent for seriene Ammo (2022), Gryn, Unge lovende og for hovedrollen i filmen Svenskjävel.

I 2012 ble hun også kjent for YouTube-snuttene hvor hun spilte rollefiguren Snubben og tok opp spørmål knyttet til kjønnsroller, likestilling og rasisme.