Arbeidstilsynet skal ta arbeidsgivere som bryter smittevernreglene

Den katolske kirken i Norge har varslet om at polske arbeidstakere i bygg-, anleggs- og restaurantbransjen blir tvunget til å gå på jobb selv om de er syke med symptomer på korona.
Foto: Flickr
Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister pålegger Arbeidstilsynet å jakte på arbeidsgivere som tvinger korona-syke eller folk i karantene på jobb.

– Arbeidstilsynet har fått beskjed om at de må ut på flere tilsyn for å slå ned på tilfeller hvor smittevernreglene ikke følges og ansatte tvinges til å jobbe selv om de er i karantene eller er syke, sier Asheim til VG.

Utløste alarm

Hans departement sendte onsdag brev til Arbeidstilsynet hvor de viser til at koronaepidemien har økt betydelig den siste tiden. Arbeidstilsynet bes om å «øke kontrollen av arbeidsgivers ivaretakelse av arbeidstakernes smittevern innenfor bransjer og yrkesgrupper hvor smitte er en særlig risikofaktor».

Et varsel fra den katolske kirken i Norge utløste alarmen. Erna Solberg fortalte om sitt nylige dialogmøte med innvandrerorganisasjoner og minoritetsforeninger:

– Der varslet representanter for den katolske kirke om at polske arbeidstakere i bygg, anlegg og restaurantbransjen tvinges å gå på jobb, selv om de er syke med symptomer på korona, sa Erna Solberg til vg.no.

Syke tvunget til å jobbe

Etter møtet tok statsministeren et initiativ overfor arbeids- og sosialminister Asheim.

– Vi kan ikke ha det slik at folk blir presset på jobb når de er syke: Både av hensyn til dem selv, men også fordi de risikerer å smitte andre. Det må det bli satt en stopper for, sier Solberg.

Asheim sier de vet for lite om hvor mange arbeidsgivere som gir blaffen i smittevernet:

– Arbeidstilsynet skal prioritere nettopp denne type kontroller for å avdekke hvor omfattende dette alvorlige problemet er. Nå er vi særlig opptatt av at Arbeidstilsynet trår til for å sikre smittevernet til arbeidstakere i særlig utsatte bransjer og yrkesgrupper, sier Asheim.

Mange useriøse aktører

Statsministeren sier hun tror at de seriøse bedriftene vil like denne offensiven, “fordi de er opptatt av å bidra i dugnaden.

–Men det er dessverre mange useriøse aktører der ute, som ikke har den samme innstillingen: De forsøker å utnytte støtteordningene – og for å tjene penger presser de ansatte som ikke burde vært på jobb, til å jobbe, sier statsministeren til vg.no.

Hun legger til:

Skal følge smittevernreglene

– Men selv om de store og seriøse har alt på stell, så er det mange underleverandører i mange bransjer, som ikke har det. De skal vi sjekke. Og det er slik at det også pålegger hovedentreprenør å sørge for at selskapene de leier inn, følger smittevernreglene.

Asheim mener mer tilstedeværelse fra Arbeidstilsynets side fremover, også kan ha andre effekter.

– Når de skal sjekke om folk presses til å jobbe mens de er syke, så vil de jo kunne oppdage andre forhold som bryter med arbeidsmiljøloven.