Norgesdemokratene-profil kan bli suspendert etter 22. juli-uttalelser

Norgesdemokratenes Amund Garfors er i hardt vært etter sine uttalelser om Arbeiderpartiet og 22. juli.
Foto: Skjermdump/YouTube
Onsdag formiddag gikk Arbeiderpartiet ut mot det høyreradikale partiet Norgesdemokratene etter at lokalpolitiker Amund Garfors, uttalte til Filter Nyheter at det var Ap som sto bak terrorangrepene 22. juli.

Garfors uttalte blant annet at statsminister Støre er del av «demoniske krefter» og spådde en borgerkrig med muslimer i Norge som følge av et planlagt komplott der politikere  «skifter» ut befolkningen.

– Dette er livsfarlige konspirasjonsteorier som vi vet kan føre til ekstreme handlinger. Som kjent følger PST med på og følger opp miljøer som står bak holdninger og uttalelser som dette. Jeg forventer at partileder (Geir Ugland) Jacobsen nå svarer og avklarer om dette er holdninger som er representative for Norgesdemokratene, sa partisekretær Kjersti Stenseng i Ap til Filter Nyheter onsdag formiddag.

Støttet først Garfors

Norgesdemokratenes partileder ga onsdag kveld helt ulike uttalelser til Filter Nyheter og Dagbladet. Klokka 17.15 onsdag svarte partilederen følgende til Filter på e-post:

– Hva Garfors har sagt,  gjort og evt spekulert i som privatperson, får stå for hans egen regning. Han har ikke uttalt seg på vegne av Norgesdemokratene. (…) I ND skal vi ha takhøyde, og ikke være noe tankepoliti. Jeg kjenner Garfors som en snill og velmenende person, som er fortvilet over at Norge vanstyres, og at det norske folks frihet, sikkerhet, økonomiske trygghet, identitet og demokrati undergraves».

Jacobsen truet samtidig med å klage Filter Nyheters artikkel inn for Pressens faglige utvalg (PFU).

Opprettet «internsak»

Klokka 18.36, en drøy time etter e-posten til Filter, publiserte Dagbladet en artikkel der «takhøyden» og rosen av Garfors brått var borte fra Norgesdemokratene-lederens side:

– Inntil vi har fått belyst sakens fakta, kommer vi til å suspendere ham med umiddelbar virkning (…) Han vil ikke ha noen oppgaver for partiet mens han er suspendert, sier Jacobsen til Dagbladet.

Han opplyser til avisa at det er opprettet «internsak» mot Garfors som kan ende i eksklusjon, midlertidig eksklusjon eller «ingenting».

Les mer i Filter Nyheter