Badedag for muslimske kvinner… og menn

Bevegelse: Bilan Abdi Shide og sønnen Jacob Wyller Shide koser seg på Østfoldbadet. Her er det egne dager bare for damer. Det er Rabitamoskeen og Østfoldbadet som har tilbudet
Foto: Sheema Adam
På Østfoldbadet har kvinner sin egen dag. Da kan de svømme alene uten menn. Mennene har også fått sin egen dag.
0Shares

Tilbudet begynte for to år siden. Det var Seleihi Djamai i Det Islamske Forbundet som hadde ideen. Hun foreslo for Jamila Bougraug at Østfoldbadet skulle ha en dag for kvinner og en annen dag for menn.Ledelsen på Østfoldbadet sa ja. Badet ligger midt i Askim sentrum. Rabitamoskeen leier to busser som kjører kvinnene til badet. To menn kjører på dugnad. Det tar cirka en time å komme til Østfoldbadet, og det er plass til 150 personer.

Jamila Bougraug, som opprinnelig er fra Marokko, har ansvaret for svømmingen.

– Vi har avtalt med ledelsen på Østfoldbadet å leie badet en dag hver måned. Damene synes det er kjempefint. Samarbeidet med badet er også veldig bra, smiler Jamila.

Hun forteller at de også er veldig fornøyd med badevaktene.

– En gang spurte en av dem om alle som kommer hit kjenner hverandre, eller om vi er i slekt, ler Jamila. De ser at alle snakker og leker sammen i vannet.

Islamske regler
Alle som deltar må følge reglene. Ifølge islam må kvinner dekke hele kroppen fra brystet til hoftene når de bader sammen. Reglene står også på bussen. Andre regler er at man må respektere hverandre, at alle forteller om konflikter mellom damene til Jamila, og at det er viktig å oppføre seg etter islamsk skikk.

– Det er også to damer som passer på at det er rent og ryddig etter oss inne på badet, og i dusj og garderober, forteller Jamila Bougraug.

– Er det svømmekurs også?

– Nei, her skal vi bare kose oss og ha det gøy. Det finnes andre steder der man kan lære seg å svømme, for eksempel på Holmlia bad og på Kantarellen og Furuset bad.