Lanserer bok om og i samtale med Thomas Hylland Eriksen

– Jeg er imot antirasisme når den går på tomgang, forteller Thomas Hylland Eriksen til Uniforum.
Foto: Tuva Rosenlund (arkiv)
Idéhistoriker Dag Herbjørnsrud og professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen, har det siste året samtalet om alt fra rasisme til Oddvar Brå i boken "Gå inn i din tid".

Saken ble først omtalt av Uniforum

Forlaget Res Publica bestemte seg i 2018 for at de ville gjøre noe i bokformat med Thomas Hylland Eriksen. Da rettet de blikket mot en tidligere student av Hylland Eriksen, nemlig Dag Herbjørnsrud. Sammen ble forlaget og Herbjørnsrud enig om at de ville lage en samtalebok hvor Hylland Eriksen både skulle komme til orde, men også møte motstand.

– Det skulle ikke bli en intervjubok i klassisk forstand, men mer et forsøk på dialog for å utforske utfordringene i vår samtid, skriver Herbjørnsrud i bokens innledning.

Boken har som mål å se fremover ved overgangen til et nytt tiår og drøfte avgjørende trekk ved de fire siste tiårene opp mot vår tids aktuelle debatter.

Resultatet er fem samtaler mellom Hylland Eriksen og Dag Herbjørnsrud på fem forskjellige steder som både kondenserer symboler på tidsepokene som samtalene kretser rundt, og som betyr noe for Thomas Hylland Eriksen.

Innom det meste

I presentasjonen av boken skriver forlaget blant annet “Smarttelefoner, klima, innvandring, internett, lykke, overflod, globalisering – dette er bare noen av temaene sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen har debattert i norsk offentlighet de siste 30 årene” og “Her får vi avslørende detaljer fra innsiden av den anarkistiske “Gateavisa”-redaksjonen. Og nye perspektiver på 22.juli, Facebook, olje, mangfold, rasisme og Oddvar Brå. Før samtalene vender seg mot Kina, klima og kunstig intelligens”.

– Vi er innom det meste her, ja, forteller de to samtalepartnerne.

– Vi deler et felles verdensbilde, en felles virkelighetsbeskrivelse. Det gjør det enklere å samtale, svarer Hylland Eriksen på spørsmål om han og Herbjørnsrud stort sett er enige.

Herbjørnsrud forteller derimot også at de gjennom samtalene har funnet ut at de ikke alltid er enig med seg selv. Han viser til passasjer fra Hylland Eriksens bok “Veien til et mer eksotisk Norge” fra 1991, passasjer han mener blant annet kunne vært tatt rett ut av kommentarfeltet til nettavisen Resett.

“Norgesmesterne i innvandrervennlighet snakker faktisk bare om seg selv. De klasker seg selv på ryggen med sin egen moralske godhet. Denne holdningens bakside er selvforakten”, er et utdrag fra en av passasjene Herbjørnsrud sikter til.

Hylland Eriksen forteller at han ikke har forandret mening siden bokens utgivelse i 1991, men at han nok ikke ville sagt de samme tingene i dag.

– Det handler om at dette var en annen tid og en annen diskurs, forteller han.

Han utdyper med å si at han i dag er imot antirasisme når den går på tomgang.

– Det handler om å ta innvandrerkritikerne på alvor, legger Herbjørnsrud til.

Boken “Gå inn i din tid. Thomas Hylland Eriksen i samtale med Dag Herbjørnsrud” lanseres i dag på Litteraturhuset i Oslo.