Norsk-chilenske rappere:

Gir ut støtte-CD for folkeprotestene i Chile

Norsk-chilenske artister går sammen i en støtteutgivelse for det chilenske folk i kjølvannet av de folkelige protestene i landet. (F.v): Leon Ramirez, El C-Low, Flexi Aukan og Sentrum.
Foto: Fotokollasje/Pressebilder
Norsk-chilenske artister går sammen i solidaritet med det chilenske folk, og har laget CD-utgivelsen "El Pueblo Desperto".

Utgivelsens navn betyr på norsk “folket har våknet opp”, ett av slagordene bak de snart to måneder lange folkelige protestene som har preget landet.

Slik ser CD-omslaget til utgivelsen ut.
Foto : Carlos Barrera

I midten av oktober eksploderte det chilenske samfunnet etter en økning av Santiago-metroens billettpriser.

Flere mener “metro-protestene” som ledet frem til mange uker med opptøyer og unntakstilstand i store deler av landet, er et 30 år gammelt oppgjør med uoppgjort smerte fra militærdiktaturets tid. En fortsatt kamp mot de enorme sosiale forskjeller i Chile, mot en grunnlov sterkt preget av militærdiktaturet (1973-90) og for sosiale rettigheter.

Går sammen

Artistene Sentrum (tidl. Chicopato), Flexi Aukan, Leon Ramirez, El C-Low og Dj Maikelzito har gått sammen om å lage utgivelsen i solidaritet med det chilenske folk.

I et presseskriv til Utrop forteller rapperne at man gjennom mediene har fått bilder av tilsynelatende plyndringer, opptøyer og vold. Artistene er alle her i landet som barn av diktaturet, har sett utviklingen på nært hold og engasjert seg i solidaritetsarbeidet med Chile som har pågått her til lands.

– Vi har en president som offentlig har erklært at “landet er i krig”. Vi har fått tilsendt videoer av folk som blir skutt på åpen gate, folk som har blitt torturert, politifolk som har arrangert plyndringer av supermarkeder, fremprovosert hærverk og begått seksuell vold mot fengslede demonstranter. Vi har deltatt i demonstasjoner og markeringer her i Norge og bestemte oss for å gjøre en solidaritetslåt med og for det chilenske folk, sier artisten Flexi Aukan til Utrop.

Fått legendehjelp

I El Pueblo Desperto har de også fått med seg den legendariske chilenske rapgruppa Panteras Negras (Svarte Pantere).

Rap-legendene Panteras Negras, Chiles eldste rap-gruppe, bidrar med i utgivelsen.
Foto : facebook.com/panterasnegras

Gruppen, som kommer fra de fattige nabolagene i Santiago, kom med de første chilenske rap-utgivelsene på slutten av 80-tallet, midt under militærdiktaturet.

– Ungdomsskolebarna startet dette opprøret. Måten den chilenske staten svarte med vold, unntakstilstand, portforbud og tortur på har gjort at store deler av folket våknet opp og krever endringer i det som tilsynelatende skal være ett av Sør-Amerika rikeste land, men kun dersom du kommer fra “riktig” samfunnsklasse. Over to millioner mennesker har tatt til gatene i det som er de største spontane markeringene i landets historie. Initiativet smitter nå over til andre land i regionen, som Colombia, Ecuador og Bolivia. Alle står nå midt i store folkeopprør og kamper, så ingenting er avgjort ennå, sier Aukan.

Link til utgivelsen på Spotify