– Vi spiser smalahove i Iran også!

Sauehode spises i flere land, også i Midtøsten. Men er det godt?
Meningene er delte om smalahove – noen synes det er en deilig delikatesse, andre kan styre sin begeistring. Soroush Naseri er ikke i tvil om hva han synes om å spise sauehode.

Smalahove er en en matrett av svidd, røkt og kokt saue- eller lammehode. Hodene kan også tørkes før ferdig tilberedning. Retten har lange tradisjoner på Vestlandet, særlig på Voss. I gamle dager oppstod retten fordi man ønsket å utnytte all mat på dyra. Smalahove var noe man gjerne spiste til hverdags.

Sauehode i Midtøsten

I dag spiser man smalahove som festmat, som regel med poteter og kålrabistappe til.

– Vi spiser smalahove i Midtøsten også, sier Soroush Naseri.

– Selv om retten tilberedes annerledes enn i Norge, er det forsåvidt omtrent den samme smaken. Vi pleier å ha det som en slags kraftig suppe med brød til. Sauehodet kokes i tolv timer sammen med grønnsaker og mange forskjellige krydderslag. I Iran kaller vi det for kala pacha – kala for hode og pacha for bein. Både hode og bein puttes i gryta.

Smalahove blir sett på som noe veldig sunt i Midtøsten.

Smalahove og pinnekjøtt

Soroush Naseri skal feire jul hjemme i Stavanger. Det har han gjort siden han ble født for 21 år siden.

– Jul er den tiden på året der alle nordmenn kan sitte sammen og prate uten å tenke så mye på jobb. Jul er familiekos! sier han.

Han skal spise smalahove og pinnekjøtt i jula.

–Hva synes du om å spise smalahove?

–Jeg elsker det!