Uma får nesten bare roller som “thaimassør” eller postordrebrud

Hun forteller til Subjekt.no at hun ofte blir ringt til av castingbyråer som tilbyr henne roller som kinesisk tolk. Uma Fed Tjelta er adoptert fra Sør-Korea, er vokst opp i Norge og kan ikke ett ord kinesisk. Andre ganger blir hun tilbudt roller som postordrebrud, thaimassør eller au pair.

– Gi meg en norsk rolle

– Som adoptert er jo disse rollene like fjernt fra min virkelighet som for en hvit nordmann. Når de får vite at jeg er utenlandsadoptert og bare snakker norsk, engelsk og tysk, går jeg dessuten glipp av disse rollene, sier hun.

Nå oppfordrer hun gjerne castingbyråene til å ringe henne opp når de har en norsk rolle, men får ofte til svar at det kan bli vanskelig for seeren å forstå en med hennes utseende som en del av et familiedrama hvor de fleste er hvite.

– Det siste er ganske ironisk, fordi det er tross alt er akkurat sånn det ser ut når jeg er med familien min, sier hun.

Kortfilm på Høstutstillingen

Hun mener regissører, dramaturger og castingbyråer burde stille spørsmål ved sitt eget blikk hva som er standard i 2020.

Tjelta er utdannet skuespiller og jobber som scenekunstner, kunstner og regissør. Høsten 2019 ble kortfilmen hennes, «The Only Story», som setter et kritisk søkelys på utenlandsadopsjon, vist på Høstutstillingen i Oslo.