Nytt teaterstykke om flyktningfamilie

En familie flykter og må tilpasse seg en helt ny kultur i det nye landet. Petronella Barker (bakerst) spiller moren. Foran datteren som spilles av Melina Tranulis. (Foto Øyvind Eide)
"Vi hjemløse" handler om en familie som flykter fra krig og utrygghet til freden i et annet land. Moren takler ikke den nye tilværelsen.

Vi hjemløse skulle ha hatt urpremiere 14. mars i Malersalen på Nationaltheatret. På grunn av koronaviruset er alle forestillinger avlyst, foreløpig inntil 13. april.

Melina Tranulis (31) spiller datteren i stykket.

Melina Tranulis. (Foto: Privat)

– Datteren finner seg raskt til rette i det nye landet, får venner og lærer seg språket, sier Melina.

Moren mister seg selv

Familien opplever et stort sosialt fall i sin nye tilværelse. Uten å kunne språket og uten å forstå de sosiale kodene i det nye landet, føler moren at hun mister den respekten hun hadde som en kunnskapsrik person i hjemlandet. Hun synes også at hun mister mye av sin autoritet som mor.

Moren blir alvorlig psykisk syk og kommer på sykehus. Familien ser tilbake på den siste tidens episoder og prøver å nøste opp hva som førte til at moren gikk til grunne.

– For moren er det sårt å se hvordan barna så lett omstiller seg. Selv føler hun seg fremmed og misforstått.

Flerkulturell bakgrunn

Melina Tranulis har gresk far og norsk mor.

– Flere av skuespillerne i stykket har flerkulturell familiebakgrunn, sier hun.

– Vi er opptatt av å behandle problematikken med varsomhet og respekt.

Stykket er skrevet av husdramatiker Kathrine Nedrejord som har sin oppvekst i en samisk minoritetsgruppe. Nedrejord har intervjuet flere flyktninger og ressurspersoner fra ulike fagfelt. Regissør er Toril Sandsund.