Var alvorlig syk, fortsatte å skrive dikt og ga ut bok

Løfter frem nye diktere på nett

Nestor: Helge Torvund er hele Norges nett-poet
Foto: Tove Andersson
Forfatter og musiker Pedro Carmona-Alvarez står bak intervjuene i boken Å våga seg ut i ord. Leksjonar, dikt og poetar frå ti år med poesi på nett.

 

Det er «twitterpoeten», poet og psykolog Helge Torvund fra Jæren og Maria Børja som har redigert boka med over 100 dikt, alle skapt på nettet. Her har amatører boltret seg i ord sammen med debutanter og etablerte forfattere.

Torvund bruker nemlig sosiale medier som verktøy for å spre av poesi. Han er en twitrer og bruker Facebook flittig. Dessuten er han er diktlærer på diktkammeret, en døgnåpen og trådløs diktskole for hele landet, der han snart runder 25 000 innlegg.

Bereist diktsamling

Det måtte det også bli bok av – og det ville Pedro Carmona-Alvarez være en del av. Da diktlærer Helge Torvund ble alvorlig syk, tro Carmona-Alvarez til som vikar. Sammen med Gunnar Wærness sto han allerede bak en annen utrolig reise, nemlig antologien Verden finnes ikke på kartet (Oktober forlag) som presenterer 35 poeter fra 25 ulike land.

Fremgangsrik: Pedro Carmona-Alvarez er med på ny utgivelse.
Foto : Tove Andersson

En nettverden av kreativitet og magi hvor også etablerte poeter har benyttet anledningen til å få rask tilbakemelding.

Til tross for alvorlig sykdom arbeidet diktlærer Torvund videre med poesien og vendte tilbake som diktlærer med sin 20. diktsamling Alabama? (Aschehoug 2011). Boka, som er kalt en musikalsk reise i beattradisjonen ble nylig trykket opp i sitt tredje opplag, ganske uvanlig for en diktsamling – og takket være Twitter. Snart ble denne diktsamlingen landets mest bereiste. Ideen ble også unnfanget på Twitter og boka som et reisende billedgalleri ble satt ut i livet av Øyvind Kvalnes, filosof og førsteamanuensis ved handelshøyskolen BI.

Rundt 6000 dikt finner veien til diktkammeret hver måned. Til Carmona-Avarez forteller deltagere om hvordan de logget seg inn på diktkammeret en kveld, la igjen et dikt, kom tilbake en dag og fant et dusin lesere og kanskje en kommentar! De ble lest, noen likte et de skrev. Opplevelsen har ført til over 20 debutanter fra diktkammeret som man finner frem til via Dagbladets nettside.

Å finne sitt språk online

På diktkammeret springer språket ut som løv, for å låne et poetisk uttrykk.  Diktspirer i alderen 18-80 fra hele landet deltar i selvstudium, skriver under «nick», alias om man vil, helt anonymt.

Et stort antall deltagere har debutert med diktsamlinger, og antallet innlegg på kammeret har vokst til rundt 800 000 på ti år.

En nettverden av kreativitet og magi hvor også etablerte poeter har benyttet anledningen til å få rask tilbakemelding på det de skriver. Forfatteren Finn Øglænd, som er ute med sin nye diktsamling «Lirum Larum» (Samlaget), er en av poetene Pedro Carmona-Alvarez har intervjuet, og som på lik linje med amatører og skrivebordspoeter har blitt utnevnt til «Månedens dikter», med påfølgende intervju, profesjonell omtale og diktet på trykk i papiravisen. Dette har også 63 andre deltagere opplevd, enkelte har blitt så glade at de har sprettet champagnen.

Godt sted å begynne

Alabama?, boka med et spørsmålstegn i tittelen, vandrer verden rundt som et stadig større fotogalleri med egen nettside hvor man kan se alle byene og plassene boka er avbildet, mens «Å våga seg ut i ord » så vidt har påbegynt reisen. Vil man lære noe om skriving generelt og poesi spesielt, er leksjonene i denne boka et godt sted å begynne.

FAKTA

Helge Torvund     
Født: 20. august 1951. Debuterte 1977 med «Hendene i byen» og har rundt 40 bøker bak seg, blant annet Sjelsord om forholdet mellom poesi og terapi (2008). Torvund er mannen bak teksten til Nede for telling av Bjørn Eidsvåg, landets eneste gratis nettskole for dikt og Norges mest bereiste diktsamling.

Pedro Carmona-Alvarez
Født:1972 i Chile. Kom 10 år gammel til Norge og Kolbotn hvor han senere ble med i et band. Debuterte med diktsamlingen Helter og skrev senere Rust der en del av handlingen er lagt til Kolbotn. På våren skal han være kursleder på Skrivekunstakademiet i Hordaland, der han selv har vært elev.