Fra breakdancer til moderne samtidsdanser

Daniel Rodrigo Nilsen begynte med dans i tenårene for å kunne bevise at han kunne. I dag er han avganganselev i moderne og samtidsdans ved Kunsthøyskolen i Oslo.
Foto : Alex Asensi​
Daniel Rodrigo Nilsen begynte som breakdancer. Til våren går han ut av Kunsthøyskole i Oslo med en bachelor i moderne og samtidsdans.
0Shares

Daniel Rodrigo Nilsen begynte med dans da han var 13 år gammel, men på den tiden gikk det mest i breakdance. Nilsen forteller at vendepunktet i livet hans kom etter å ikke ha kommet inn på musikklinja på videregående skole.

– Drømmen var egentlig å kunne leve som musiker, da jeg synger og spiller både gitar og piano. Men da jeg ikke kom inn på musikerlinjen fikk jeg tilbud om å ta et år på danselinjen. Det var først i løpet av det året at jeg virkelig fikk øynene opp for dans.

Han forteller at mye av årsaken til hvorfor han er der han er i dag skyldes lærerne hans.

– Lærerne mine på danselinjen så potensialet i meg og oppfordret meg til å satse. De mente blant annet at om jeg trente hardt nok ville jeg kunne nå langt, forteller Nilsen.

Men veien har ikke alltid vært enkel. 

Daniel Rodrigo Nilsen var den eneste gutten på skolen som danset ballett.
Foto : Privat

– Å være 16 år og den eneste gutten som danset ballett på videregående var ikke alltid så lett, men det er en erfaring som jeg har vokst mye på, kan han fortelle og legger til at den oppfordringer han fikk av lærerne sine gjorde at situasjonen ikke var så tøff som man skulle tro.

Friere dansestil
Til Utrop sier han at årsaken til hvorfor han nettopp valgte den retningen, og ikke en av de mer kommersielle stilartene som ballet og jazz, skyldes den friheten man har som moderne og samtidsdanser.

– Ballett har et litt gammelt og påsatt utrykk, i tillegg til å være mye mer styrt og preget av regler. Jeg valgte moderne og samtidsdans fordi det er mye friere og jeg føler at jeg får uttrykt meg bedre, samtidig som man kan bevege seg innenfor et mindre ”pent” uttrykk, sier Nilsen og presiserer at han har en enorm respekt for ballett som kunstform og disiplin.

– Med moderne og samtidsdans kan man ta opp flere hverdagslige problemer. Samtidig som det kan være mer holdningsskapende og politisk.

Alle privattimene han har tatt og alt det harde arbeidet i løpet av videregående skulle vise seg å lønne seg. I 2009 mottok han Bergens talentstipend og i dag er han elev ved Kunsthøyskolen i Oslo. I tillegg har han også dannet sitt eget dansekompani Rodrigo/Hellem Prosjekt i 2012. Til våren er Nilsen ferdig med bacheloren i moderne dans og samtidsdans. På vårt spørsmål om hva som hadde vært drømmejobben etter endt studier er han ganske hemmelighetsfull. Derimot forteller han at dans kombinert med fysisk teater er et grenseland han finner spennende og gjerne hadde likt å kunne utforske mer i fremtiden.

Se Daniel danse i denne videoen 

Hjemmeside til Daniel