Afrikanske rytmer på Årnes

Joseph Lando Lunda har startet digitalt musikkmarked på Årnes.
Foto: Privat
På fritiden bytter Joseph Lunda (42) ut tall og budsjetter med toner fra Afrika.
33Shares

Lunda kom til Norge fra Kongo for 15 år siden. Han er gift med Christina Lunda fra Tromsø. Sammen har de datteren Isabella. I 2018 flyttet den lille familien til Årnes i Nes kommune. Der lever de et godt liv, ifølge familiefaren.

– Vi digger Årnes, spesielt Fjellfoten, sier Lun

Digitalt musikkmarked

Men mer enn Årnes, digger Lunda musikk. Før han kom til Norge, jobbet han som musiker. Nå har han og samarbeidspartnerne  startet det digitale musikkmarkedet Flamboyantes. Der kan artister laste opp og selge egen musikk. Tjenesten retter seg først og fremst mot det afrikanske markedet og mot afrikanere som bor utenfor kontinentet.

– Men Flamboyantes er bygget opp på en måte som også gjør det mulig for vestlige artister å laste opp og selge sin musikk, sier Lunda. Han forklarer at tjenesten fungerer som iTunes, med den forskjell at artistene selv kan følge med på bevegelsene i salget.

Full kontroll

– Musikerne har full kontroll på inntektene sine. Juridisk sett styrker Flamboyantes både eierskap og kontroll på salget. Brukerne kjøper og laster ned musikken på sin telefon, men har ikke mulighet til å dele musikkfilene videre slik det er kultur for i Afrika, forklarer Lunda.

Gjengen bak Flamboyantes har også et eget musikkstudio, men det er ikke i drift ennå.

– På sikt er tanken å produsere for unge, ukjente talenter som ikke selv har ressurser til å komme i gang, sier musikkelskeren Lunda.