Slik ferier vi jul

Utrop har snakket med kvinner om hvordan deres juletid ser ut.
95Shares

Kamzy Gunaratnam

Kamzy Gunaratnam er varaordfører i Oslo. Hun er nå nominert til «sikker» plass på Stortinget for Arbeiderpartiet i neste periode.

Hvilket livssyn har du?

– Jeg er ateist. Det ble jeg i slutten av tenårene da jeg leste meg opp og definerte meg selv. Som barn ble jeg oppfostret i hinduistiske tradisjoner og kultur.

Kamzy Gunaratnam kom til Norge med familien som treåring fra Sri Lanka. I Norge lagde familien hennes en tamilsk versjon av den norske julen.

– I barndommen satte vi opp et plastikkjuletre og fikk gaver og spiste god tamilsk mat. Etter hvert med årene har tradisjonene endret seg. Nå har vi gått over til å lage ribbe og pinnekjøtt.

Hvordan skal du ferie julen i år?

– Denne jula, som de fleste, skal jeg hjem til mamma og pappa og spise spicy ribbe som pappa lager, men også tamilsk mat. I år skal jeg også besøke familien til kjæresten. De er kristne.

Hva synes du om at den norske julefeiringen er en kristen tradisjon?

– Jeg tror at vi fokuserer for mye på hva som er ekskluderende og glemmer å snakke om hva som er inkluderende. Det er ikke galt å ta del av andres tradisjoner og være en del av et felleskap. Jeg synes det er viktig at man behandler jula som andre store markeringsdager og gjør det til en inkluderende dag.

– I Norge er jo de fleste litt kulturkristne, og det er nok jeg også. Men man trenger ikke å tro på gud og følge kristendommen for å feire jul.

Hva er julen for deg?

– Julen for meg er i alle hovedsak ferie og familietid.

Shazia Majid

Shazia Majid er journalist og kommentator i VG. Hun debuterte som forfatter i 2019 med boken «Ut av skyggene – Den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner». Foto: Privat.

Hvilket livssyn har du?

– Jeg er muslim. Foreldrene mine kommer fra Pakistan. Da de kom til Norge feiret de ikke jul, men det begynte så smått da jeg og søsknene mine hadde juleverksted på skolen og tok med hjem det vi lage.

Hun forteller om hvordan hun gradvis gikk fra å ikke ferie jul, til å bli over gjennomsnittlig juleglad.

– Som barn hadde vi ikke juletre, men jul var allikevel overalt, på tv og i butikken. Det tok litt tid, men som voksen med egne barn begynte jeg å feire julen mer seriøst. De siste fem-seks årene har vi hadde juletre, og de voksne sønnene mine elsker jula. Nå får jeg pes fra barna hvis jeg ikke har pynta hjemme før første desember.

Hvordan skal du ferie julen i år?

– Som nordmenn flest. Jeg har en storfamilie her nå med både søsken, foreldre og barnebarn. Vi feirer alle sammen med god mat og fordeler oss på ulike dager for å feire hos hverandre. Vi har juletre og ellers alt som hører julen til. I år har jeg også laget masse julebakst!

Hva synes du om at den norske julefeiringen er en kristen tradisjon?

– Jeg tenker at det bare er fint. I Norge har vi sterke kristne tradisjoner, og at man har slått sammen julefeiring og Jesu fødsel er helt greit. Jeg har vokst opp med julen og synes det er den fineste tradisjonen vi har i Norge. Jeg elsker julen!

– Noen andre muslimer synes jo at det er litt snålt at det er viktig for meg, men jeg er trygg på troen min. Det kristne er ikke noe muslimer skal holde seg helt og holdent unna. Jesus er også en profet i Islam.

Hva er julen for deg?

Det er ikke noe religiøst. Julen for meg er samhold, nærhet, hygge og familie. November og desember er mørke og triste måneder, så jula er på en måte høydepunktet.