Louiza Louhibi med islamsk mote:– Hodeplagg kan være tiltrekkende

Ut mot ekstremismen: Samfunnsdebattant Louiza Louhibi, her flankert av tidligere Frp-formann Carl I. Hagen og Høyres bystyremedlem Aamir J. Sheikh, under appellen hun holdt utenfor Stortinget etter fakkeltoget arrangert av stiftelsen "Dialog for fred". Fakkeltoget ble arrangert en uke etter en omstridt islamistisk markering samme plass.
Foto: Claudio Castello
– Vi må kunne lære av hverandre som mennesker og respektere hverandres valg av livsstil og klær, mener vinner av Fritt-ord prisen og fashionistaen Louiza Louhibi.

Fransk-algireren ble nylig intervjuet av nettredaktør Sonia Huanca Vold fra minmote.no i klesbutikken hun jobber i. 

Til nettstedet fremhever Louhibi hvor viktig kultur og historie kan være som inspirasjonskilde for motedesign.

– Yves St. Laurent ble selv født i Algerie, og har i ettertid snakket om de muslimske algirske kvinners sterke personlighet og klesstil som mye av grunnlaget for hans senere karriére som motedesigner.

Hodeplagg og motekultur

Louhibi (bildet) er også av blandet fransk-algirsk bakgrunn. Hun påpeker at det i hennes opprinnelseskultur handler ikke “velkledd” bare om mote.

– Å “se bra ut” har også mye å gjøre med å fremstå positivt overfor familie og venner i arabisk kultur. Her spiller respekt en viktig rolle.

På et tidspunkt i intervjuet tar samfunnsdebattenten et sort plagg rundt hodet. 

– Hodeplagg er ikke bare religion eller undertrykkelse, som det så ofte assosieres med. Hodeplagg er også noe sensuelt, feminint og tiltrekkende

Fritt valg

Louhibi forteller videre at selv om hun har vokst opp i et muslimsk hjem, så har hun aldri følt seg truet til å gå med hodeplagg.

– Vi i Norge må bli oppmerksomme på at dette handler om fritt valg for mange av jentene og kvinnene som går rundt med plagget. Her er det viktig å ha respekt for hverandres valg av klesstil og livsstil, sier norsk-algireren til minmote.no.

Se videon her: