– Plass til både hijab og homorettigheter

– Jeg mener det er bra at man setter søkelys på ukultur, men da må det være konsekvent, sier Fatima
Foto: Stian Amadeus Antonsen
– Hvis to mennesker er glad i hverandre og har det bra sammen, så er jo det fint, sier Fatima El Boukri (25), som mener det er plass til homofile innenfor islam.

Norsk-marokkanske El Boukri (25) jobber til daglig i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD). Hun er en engasjert kvinne som mener det må være plass til både hijab og homorettigheter i Norge.

Fatima har vokst opp på Grünerløkka i Oslo og trives best med asfalt under føttene og med kaffebarer på hvert hjørne.

Vi møtes over en kaffe på flerkulturelle Grønland, bydelen hvor Skeive dager sin parade går fra og hvor et homofilt par for noen år siden ble overfalt fordi de holdt hender.

En kampanje med en jente med hijab og en homofil hvor det står ”ikke mobb kameraten min”. Kanskje det hadde vært noe?

Det har den siste tiden vært stille i media rundt det såkalte moralpolitiet i bydelen, som Aftenposten satte fokuset på i 2010.

– Betyr det at det har blitt tryggere for homofile på Grønland eller har man blitt reddere for å vise kjærligheten offentlig?

– Jeg tror det har blitt mindre moralpoliti de siste årene. De som leker moralpoliti blir oftere irettesatt. Men det er nok noen som opplever mye sosial kontroll hjemme, tror hun.

– Jeg har også hatt mange fordommer som jeg måtte utfordre, sier Fatima.
Foto : Stian Amadeus Antonsen

Frustrert over hijabdebatten
Fatima har vært frustrert over den såkalte hijabdebatten. Hun mener debatten kun fremstiller kvinner som bruker hijab som undertrykte ofre.

– Det er så mange som har bestemt seg for hva de mener på forhånd, og det hjelper ingenting hva man sier. Folk tar ikke våre historier på alvor, sier hun oppgitt.

For snart tre år siden skrev hun et innlegg i Aftenposten om dette mye omtalte hodeplagget.

– For meg handler hijab om religiøs identitet, men i media blir det fremstilt som et undertrykkende plagg, sier hun. – Hvordan kan kvinner som tar høyere utdanning og vil jobbe i politiet være undertrykket, spør hun retorisk.

– Om debatten skal føre til noe trenger vi nye og bedre argumenter, mener hun.

Betyr hijab at man er homofob?
– Er kvinner som bruker hijab homofobe? Har homofile grunn til å frykte hijabkledde kvinner?

– Jeg kan forstå at folk tenker det. Mange homofile muslimer har blitt utsatt for mye fælt. Skam, vold, tvangsekteskap. Det blir en slags form for kollektiv skepsis til praktiserende muslimer.

For å bryte ned fordommer oppfordrer Fatima til å bli kjent med hverandre.

– Jeg har også hatt mange fordommer som jeg måtte utfordre. Jeg var for eksempel også preget av mediebilde av somaliere. Da jeg ble kjent med dem oppdaget jeg en helt annen side. Bli kjent med flere jenter med hijab, oppfordrer hun.

Misbruk av religion
– Islam blir jo også brukt til å forsvare drap, hat og vold. Er det frustrerende å se at religionen blir brukt på denne måten?

– Det er uetisk, det er umenneskelig, det er usolidarisk! Det er misbruk av religionen. Jeg blir provosert av aktører som Islam Net for eksempel. Hvorfor skal jeg sitte å høre på at de mener at kvinner er annenrangs borgere, som helst ikke skal ut av døren hvis det ikke er livsnødvendig, sukker hun oppgitt.

Hun blir likevel frustrert over at alt fokuset er på islam.

– Jeg husker at jeg så historien om Arnfinn Nordbø på Migrapolis. Foreldrene hans mente at det var bedre at han var død enn homofil. Det må være ekstremt vondt å høre slikt fra egen familie.

– Jeg mener det er bra at man setter søkelys på ukultur, men da må det være konsekvent. Ukultur er

Fatima El Boukri (25) mener det må være plass til både hijab og homorettigheter i Norge.
Foto : Stian Amadeus Antonsen
ikke ukultur bare når muslimer driver med det.

Ville ikke bruke sideinngangen
Fatima går i Rabita-moskeen på Grønland. Vi rusler bort til moskeen, som ligger bortgjemt i en sidegate ved siden av en hamburgersjappe.

– Her er hovedinngangen, som før var forbeholdt menn, viser hun.

– Vi var mange som sa fra og nå har det blitt langt vanligere for kvinner å gå inn her, smiler hun. Likevel, sideinngangen er fremdeles forbeholdt kvinner og blir fremdeles brukt av noen.

Homofili innenfor islam
Er det plass til homofile innenfor islam? Fatima mener det.

– Det aller helligste innenfor islam er menneskelivet. Man skal aldri skade mennesket. Alle andre teologiske prinsipper må vike hvis det er fare for at dette ikke opprettholdes. Hvis to mennesker er glad i hverandre og har det bra sammen, så er jo det fint, tenker jeg.

– Mange homofile er redde for muslimer. Hva kan gjøres for å endre på det?

– En bekjent av meg, Amin Elfarri, som dessverre gikk bort i desember, hadde et godt forslag. En kampanje med en jente med hijab og en homofil hvor det står ”ikke mobb kameraten min”. Kanskje det hadde vært noe?

Intervjuet er republisert med tillatelse fra Gaysir.no.