Første norske blåseorkester til Guca

 
Foto: Claudio Castello
Jørn Styve og hans åtte mann sterke blåseorkester i Evanger blir historiens første norske bidrag til den store brassbandfestivalen Guca i Serbia.
0Shares

Festivalen går av stabelen i august, og både Styve og resten av gjengen gleder seg. Hjemme i Evanger trekker den årlige balkanmusikkfestivalen, avholdt siden 2007, opp mot noen hundre tilskuere. I den midt-serbiske småbyen Guca, hvor festivalen har vært holdt siden 1961, og hvor brassmusikken har et tohundreårig dokumentert historie, kommer de til å stå på scenen foran flere titusener. 

– Vår første reaksjon var at vi syntes det var kjempekjekt å bli invitert, sier Styve (sittende på bildet) på telefonlinja fra hjembygda på Vestlandet.

– Alt startet med at Norges ambassade i Beograd ble kontaktet av festivalledelsen med forespørsel om norske deltagere. Flere band kjenner oss etter å ha vært her i Evanger, men det var Jovan Pavlovic, sjefen for den flerkulturelle Tutti Serbia-festivalen som ble den avgjørende kontakten, og la inn et godt ord for oss, legger Styve til.

Jeg visste ikke at man kunne spille trompet på denne måten.

“Familiebedrift”
Flere av Styves nære slektninger, samt kona, utgjør gruppen av åtte som i løpet av sommeren skal øve og skifte navn til Balkanfestband Evanger.

– Vi har fått utdelt en tradisjonell serbisk brassbandsang som vi skal spille, og kommer også til å ha med et norsk folkemusikkbidrag spilt på serbisk vis. Så du kan i aller høyeste gard kalle dette en kulturutveksling, sier Styve.

Full guffe: brassbandfestivalen Guca er en av Serbias mest kjente. Flere hundretusener kommer hvert år, og stadig flere besøkende kommer fra utlandet.
Foto : Petar Milosevic

Ga Miles Davis hakeslepp
Festivalen har også fått oppmerksomhet fra andre utlendinger: 

– Jeg visste ikke at man kunne spille trompet på denne måten, sa jazzlegenden Miles Davis til serbisk fjernsyn da han besøkte festivalen engang på slutten av 80-tallet.

I Guca har verdensmusikkstjerner som Boban Markovic og Goran Bregovic gått sine første spor. I de seneste årene åpnet man også for utenlandske band som holder seg til den tradisjonelle serbiske brass-stilen, men foreløpig er det fortsatt kun lokale band som får konkurrere. Evanger-orkesteret vil komme og forlate Dragacevo som gjester.

Hjemme i Norge skal man i ukene før terpe og øve for harde livet.

– Vi gleder oss selvsagt. I Evanger har vi i flere år dyrket en interesse for balkanmusikk, samtidig som ingen har vært der. For bandet vil dette bli en studietur med forhåpentligvis mange nye impulser og hvor vi ender opp med mange nye kontakter.

For en snikktitt på konsertatmosfæren i Guca, klikk her.