Deeyah Khan nominert til prestisjetunge filmpriser

– Den ene staten etter den andre kollapset når det kom til kvinners rettigheter, sier Deeyah Khan om sitt besøk i USA i 2018.
Filmregissør Deeyah Khan er nominert til to priser av The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) for dokumentarfilmen  "America’s war on abortion".
173Shares

Deeyah Khan (1977) regnes som en av Norges mest suksessrike filmskapere. Hun er blitt tildelt ikke mindre enn 27 priser og ytterligere 12 nominasjoner for filmene sine. Khan er også kjent som menneskerettighetsaktivist, plateprodusent og sanger. Hun er norsk med familiebakgrunn fra Pakistan. I 1995 forlot hun Norge og bosatte seg i London.

Æresdrap og høyreekstreme

I 2012 debuterte hun med en dokumentar om æresdrap, Banaz. A Love Story. I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, White Right. Meeting the Enemy. Begge disse filmene fikk en Emmy-pris. I 2015 kom dokumentaren Jihad. A Story of the Others og året etter Islam’s Non-Believers .

Trump og abortmotstand

Khan fikk ideen til filmen om abortmotstand under et USA-opphold i 2018,  der hun skulle gjøre research og filme  Muslim in Trump’s America.  

 Jeg var veldig interessert i hvordan Trumps retorikk påvirket livene til amerikanske muslimer, sier hun til Rushprint. Hun forteller at hun leste mange artikler om hvordan den ene  amerikanske staten etter den andre innførte nye abortrestriksjoner.

– Kvinners rettigheter kollapset

– Dette kan ikke skje, tenkte jeg. Det var heller ingen nasjonal eller internasjonal debatt om det. Det bare skjedde. Den ene staten etter den andre kollapset når det kom til kvinners rettigheter. Da bestemte jeg meg for å lage en film om det, sier hun til Rushprint.

BAFTA-prisen er ofte omtalt som den britiske motparten til Academy Awards.  Deyaah Khans og Fuuse Films´ dokumentarfilm  America’s war on abortion er nominert under kategoriene Current Affairs og Director:Factual.