Roman om tøff oppvekst

En sterk debutant

Ung, men allerede i gang med forfatterkarrieren: Agate Øksendal Kaupang
Foto: Lisa Hillbom
Forfriskende førstebok fra lovende, ung forfatter. 
Thorstein Buer
Latest posts by Thorstein Buer (see all)

«Å holde pusten» av Agate Øksendal Kaupang er en meget sterk debutantbok. Sannsynligvis en av høstens sterkeste debutantbøker. Ut ifra bokens innhold er det imponerende at den er skrevet av en 19 åring.

Kaupang har i mange år gått med en forfatter i magen. Hun er allerede ferdig med forfatterstudier i Bø i Telemark og nå er hun student ved den prestisjefylte forfatterskolen Biskop Arnö like ved Stockholm. Debutboken tyder på at vi kan få en forfatter av dimensjoner i Agate Øksendal Kaupang.

 
Foto : Gyldendal

Jeg ser ikke bort i fra at vi i Kaupang kan få en forfatter på samme nivå som Trude Marstein og Hanne Ørstavik.

En fryd å lese
Hun skriver periodevis glitrende. Språket er intenst, fengende, pikant, forfriskende og «Å holde pusten» har blitt en meget god roman. Den er imidlertid noe ujevn. Skulle bare mangle alderen på forfatteren tatt i betraktning. Enkelte partier er en fryd å lese også er det andre partier som kunne vært bedre.

Tøff kamp
Jeg ser ikke bort i fra at vi i Kaupang kan få en forfatter på samme nivå som Trude Marstein og Hanne Ørstavik om noen få år. Romanens hovedperson er en 16 år gammel jente. Hun bok sammen med sin søster på 10 og en mor som er sterkt preget av bipolar lidelse. En tøff kamp for tilværelsen. Hovedpersonen gjør det slutt med kjæresten og samtidig bryter hennes beste venninne kontakten. Romanen kommer inn på viktige temaer som seksualitet, rasisme og vennskap.

En meget sterk debut.

BOK
Tittel: Å holde pusten.
Forfatter: Agate Øksendal Kaupang.
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag.
Sider: 180.
Sjanger: Roman.