Nykomling inspireres av regnbuenasjonen Sør-Afrika

– Jeg vil leve av musikken

Sarah Calvert
Foto: Kari Bye
En tur til New York med kjæresten førte til at hun ble oppdaget av et av sine største idoler, og i høst skal hun tilbake og samarbeide med flere store navn i USA. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

 

For artist og sanger Sarah Calvert startet turen til USA i sommer med et håp; å få noen spillejobber. Lite ante hun at det var mer enn som så i vente.

Den unge jenta fra Groruddalen i Oslo har lenge hatt sansen for musikk og begynte med sangundervisning da hun gikk på Norsk institutt for scene og studio (NISS). Planen var egentlig å bli gitarist, men en senebetennelse gjorde at hun aldri ble god på gitar. Hun behersker alle instrumentene som brukes i bandet, men stemmen er det viktigste instrumentet hun har.

Calvert henter inspirasjon fra alle verdens hjørner, men er spesielt glad i Cape Town-jazzen. Hennes musikk bærer preg av pop og jazz.

Min største drøm er å spille på sjøscenen på Øyafestivalen.

– I bunn og grunn skriver jeg pop, men jeg føler jeg har laget en egen sjanger. Jeg liker pop, hip hop, jazz. Litt forskjellig egentlig.

Hun skriver både musikk og tekster selv, og hun ønsker å jobbe som musiker på heltid.

– Jeg vil gjerne kunne kombinere musikk med reising, sier Calvert.

Støtte fra foreldrene
Sarah forteller at den største grunnen til at hun fortsetter med det hun brenner for, er foreldrenes støtte.

– De er med på alt, uansett om de må gjennom heavy metal også.

Foreldrene sitter sammen i et hjørne innerst i lokalet under konserten før datteren skal på scenen og følger med, samtidig som de ikke gjør for mye ut av seg.

Reise ble vendepunkt
Sammen med kjæresten la hun ut på tur til New York i sommer fordi han skulle spille for bassisten til den avdøde jazz-musikeren Miles Davis. Det opplevde hun som en stor ære. For henne selv endte det med at hun fikk tre spillejobber, og under en lydprøve fikk hun komplementer fra en mann hun ikke forventet å treffe. Det var nemlig gitaristen i yndlingsbandet The Roots, Kirk Douglas.

– Sammen med bestevennen hans skryter de meg opp i skyene, så ble vi invitert til å gjeste i programmet Late Night with Jimmy Fallon (populært talk show som har gått siden 2009, red.anm).

Samarbeid
Etter et par dager sammen med The Roots-medlemmene knyttet de gode bånd, og Calvert utvidet oppholdet og fikk knyttet kontakter som hun skal tilbake til i november. Denne gangen har hun med seg representanter fra sitt plateselskap.

I New York har hun en person som booker konserter for seg. Målet med det er å knytte kontakter og reise dit så ofte som mulig for å spille på forskjellige steder.

Calvert ønsker å reise rundt med musikken, og ønsker at musikken skal bety noe for folk, og berøre dem langt inn i sjela.

Annerledes kultur
Den 23 år gamle jenta fra Oslo har bena plantet godt på norsk jord, men familieturene til Sør-Afrika har gjort at hun også har lært sin afrikanske side å kjenne.

Calvert setter pris på at hun har fått det beste av to verdener, men hun biter seg merke i forskjellene mellom nord og sør.

– I Norge hilser man jo ikke på hverandre. Ikke hjelper man hverandre på gata heller. Det er ikke tilrettelagt for å bli kjent med folk sånn med én gang. Men der nede kan man få en bestevenn på busstasjonen til og med.

Det er flere aspekter ved den flerkulturelle familien hennes som hun setter pris på, for eksempel er Calvert veldig glad i “Braii”, som er en slags stor grillfest hvor familie og venner samles.

– De holder på til langt på natt. Jeg liker å lage mat, men jeg elsker å spise, smiler hun.

Faren hennes er av den sørafrikanske gruppa coloured (farget, dvs av blandet afrikansk og europeisk herkomst, red.anm), mens moren er norsk, og Calvert sier hun savner den sørafrikanske følelsen når hun besøker familien.

– Cape Town har så mye. Mange forskjellige folk, mye musikkultur, mange kule butikker, og de er så åpne der nede.

Yndlingsretten kommer fra Etiopia og heter Injera.

– Vi har en etiopisk venn som lager det til oss, og jeg vil ha det i bryllupet mitt, hvis jeg gifter meg (bank i bordet).

Hun underviser også norskkurs på Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA), og der kommer det frem at nordmenn er veldig private. Det er ikke alle som forstår den norske kulturen, og hun opplever at mange oppfatter nordmenn som kalde folk.

– Når de spør meg hvorfor, så svarer jeg at det er bare sånn det er her i landet.

Identitetsspørsmål
Det er ikke lett å plassere den unge artisten. Hun kunne vært chilener, marrokaner, eller også halvt norsk og halvt gambisk. Men farens fødeland, Sør-Afrika, huser mange forksjellige etnisiteter. Det gjør at Calvert får et utseende det er vanskelig å feste til ett sted på verdenskartet. Hun opplever stadig å få spørsmålet om hvor hun er fra.

– Jeg blir spurt hvor jeg er fra opp til fem ganger om dagen. Det er slitsomt.

Hennes musiker-lillebror og politiker-storebror er de to i familien som ser etnisk norske ut, så de får ikke de samme spørsmålene like ofte.

– Det var en som kranglet med meg og hevdet at jeg var pakistaner. En trodde en gang at jeg var kineser, jeg vet ikke jeg, kanskje jeg smiler som en? sier Sarah og smiler bredt.

Da den unge jenta bodde i Grimstad i forbindelse med skole ble hun fortalt at romkameraten hennes ble “advart” om at hun skullle bo med en afrikaner.

– Kanskje hun ikke prater norsk, hadde romkameraten tenkt da, men til hennes overraskelse gjorde Calvert det. Hun synes det var spesielt at det i det hele tatt var et tema, i og med at broren hennes hadde gått der før henne.

Fremtiden
Calvert har klare mål for fremtiden, og ønsker å gjøre seg kjent i musikkverdenen. Hennes festivalopplevelser har gjort at hun har satt seg mål å en gang spille på en av de største her til lands.

– Min største drøm er faktisk å spille på sjøscenen på Øyafestivalen, så det er det jeg jobber mot nå, men mer kortsiktig ønsker jeg å spille på by:larm.

Sarah Christin Kalvert (23):

  • Sanger og artist fra Groruddalen i Oslo
  • Aktuell med singelen “Flow”
  • Hennes store skuffelse: at hun ikke har afro
  • En grå regnværsdag: Pysjamasdag, ta færrest mulig skritt, spise god mat
  • Tre ting hun må ha på fly: Telefon, headset, vannflaske