En reise til identitet

 
Foto: Monica Santos Herberg
Høstforestillingen til Nordic Black Theatre, Journey to Identity, tar for seg identitetsspørsmålet i ny oppsettning som har premiere i kveld. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Musikere, dansere og andre scenetalenter utforsker tradisjonelle og urbane uttrykk for å skape en inspirerende og tankevekkende forestilling om identitet. 

– Forestillingen tar oss med på en reise for å finne ut av hvem vi er. Den egner seg for alle, og er aktuell for folk i alle generasjoner, sier regisør Cliff Moustache til utrop.no 

Regisøren Cliff Moustache gleder seg til premieren på Journey to Identity
Foto : Koubang M Enyam

Ideen bak stykket er å samle mange forskjellige folk fra forskjellig bakgrunn og forskjellig alder og finne ut hva som er viktig for dem når de søker etter sin egen identitet. Er identitet noe fysisk, noe abstrakt, noe nært eller noe fjernt? Litt av målet med forestillingen er nettopp å finne frem til kjernen i det å være et menneske. 

Moustache sier at noe av det viktigste man gjør i livet er å forandre seg, og at uten forandring vil alt bli dødt, kjedelig og uten sjanse for utvikling. 

– Vi blir hele tiden påvirket av det som skjer rundt oss, og man reiser fordi at man har en drøm eller et mål om å gjøre noe. 

– Jeg trodde jeg visste alt om meg selv, men siden jeg ikke gjør det, så er det spennende å utforske hva mer som finnes, legger han til. 

“The more I search the less I find”
Regiassistent Evelyn Rasmussen Osawazua medvirker også i forestillingen som skuespiller, og har også arbeidet som lys- og lydteknikker i oppsetningen av stykket, og hun opplever det som en representasjon av generasjoner. 
– Når man fremstiller barn for eksempel, så må man tenke som dem, man må ikke utfordre seg selv hele tiden, sier hun.

Hun mener at forestillingen er en måte å finne ut av hvem man selv er, og at det egentlig ikke handler om å lete så mye, fordi at da risikerer man å miste seg selv i letingen.

Identitet er en vanskelig spørsmålsstilling, sier regiassistent Evelyn Rasmussen Osawazua ved Nordic Black Theatre.
Foto : Koubang M Enyam

Vet du hvem du er?

– Åh, det er vanskelig å si, men det er morsomt hvordan folk tolker spørsmål. Akkurat nå er det sånn at jeg definerer meg selv som skuespiller, men man er på evig jakt etter hvem man er. Man lærer mye om seg selv, og man lærer å observere ting rundt seg, sier Osawazua. 

Spennende publikumsopplevelse 
Lokalet til Nordic Black Theatre er ommøblert, og for folk som har vært der før så vil denne forestillingen virke mer intim. Publikums stoler har blitt plassert på scenens gamle plass, og scenen har fått plass i hjørnet, ved baren. I salen har man ikke så mange plasser, men Moustache tror at man på denne måten vil få en følelse av å medvirke i forestillingen.

– Alle kan relatere til identitetsspørsmålet, forteller han videre.