Fra MTV til Mekkah

 
Foto: Skjermdump/YouTube/TVApex
Sent på 80- og tidlig på 90-tallet var tyske Kristiane Backer et kjent tv-fjes på MTV. Nå jobber hun som global ambassadør for interreligiøs dialog etter å ha konvertert til islam.
0Shares

Som 24-åring i 1989 ble Backer MTVs første ikke britisk- eller amerikanskfødte VJ, som ledd i kanalens Europa-satsing, med mer vekt på kontinentale programledere.

Backer intervjuet storstjerner som Madonna og Michael Jackson, og levde et jetsetliv mellom fødebyen Hamburg og London, hvor MTV den gang hadde sitt europeiske hovedkvarter. Seere fra den tiden kan huske henne fra programmer som blant annet European Top 20, Headbangers Ball og Party-Zone.

– Jeg hadde en flott barndom og ungdomstid, med normale foreldre som ikke var så religiøse av seg. Selv var jeg ikke så veldig religiøs, selv om vi alle ble oppdratt på vanlig protestantisk tysk vis. Likevel hadde jeg siden ungdomstiden alltid vært åndelig rettet. Utover voksenårene følte jeg et tomrom, selv om ting gikk bra for meg, sier hun i et intervju med Ebru TV.

Foto : Faksimile

Konverterte etter kjendismøte
Backer var et fast innslag på MTV frem til hun sluttet i 1995, samme år som hun konverterte. Tre år tidligere hadde hun møtt cricketspilleren Imran Khan, som hun var i et kort forhold med. Forholdet og de mange spirituelle samtalene ledet til en prosess som endte med at Backer fant islam.

– Jeg leste om religionen og forhørte meg med mange før jeg gikk til det avgjørende skrittet å konvertere. Jeg følte ingen tvang, jeg følte bare at islam var det rette for meg, sier hun videre.

I fjor publiserte hun sine memoarer i selvbiografien From MTV to Mecca: How Islam changed my life. Boken har blitt utgitt på engelsk og tysk, og Backer har planer om utgivelser på arabisk og indonesisk. 

Selvbiografien tar også for seg dialogarbeidet hun gjør ved siden av ulike frilansoppdrag for ulike tv-kanaler.

– Jeg ønsker helt klart å bidra til å avklare fordommer mot islam, og til å bygge broer mellom ulike religioner og kulturer, sier hun i et intervju med Deutsche Welle.