Skjønnhet på kvinnenes premisser

Keziah er en Gyaru-girl som er veldig opptatt av japansk mote og livsstil.
Foto: Koubang M Enyam
Gyaru-stilen fra Japan har spredt seg til flere steder i verden siden den oppstod på 2000-tallet. Keziah Rengård er en tilhenger av livsstilen. Tanken bak Gyaru er å bryte med mennenes skjønnhetsideal. 
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Man gjør det ikke fordi menn synes det er pent, fordi hvis det hadde vært poenget, hadde man gått naken, sier Gyaru-girl Keziah. 

Gyaru-stilen er en videreføring av Ganguro. Et av målene har vært å utfordre gammeldagse, mannsbestemte skjønnhetsidealer. Ganguro-stilen startet i Japan av ungdommer som ville bryte med den japanske forestillingen om skjønnhet; blek hud, mørkt hår og nøytral sminke. Ganguro-tilhengere ville ha mørkere hudtone, de bleket håret og brukte fargerik sminke. 

– Gyaru er en livsstil der man tar et oppgjør med det tradisjonelle skjønnhetsidealet som innebærer at man helst ikke skal ha så mye sminke, og skal se naturlig ut. Jeg er lei av det, og dette er en fin måte for meg å uttrykke meg selv på, forklarer Keziah. 

For en Gyaru-girl er det viktig at man følger moten når det gjelder sminke. Store, markerte øyne, lyst hår, falske øyevipper og linser for å få øynene til å se større ut er typiske trekk ved en Gyaru.
Foto : Koubang M Enyam

Det appellerer ikke til meg å tilpasse meg et kjønnsrollemønster som jeg føler menn har satt opp for meg.

Vindu til sjelen 
Keziah har fulgt Gyaru-stilen siden tenårene og var fascinert av hvordan øynene blir forstørret ved hjelp av sminken som Gyaru bruker. Et mål med sminken er å fremheve trekk i ansiktet. 

– Det er fokus på forstørrelse av øyne ved hjelp av sirkellinser (circle-lenses, en type kontaktlinser som får irisen til å se større ut, særlig populær blant asiater, red. anm), og de er flinke til å fremheve ansiktstrekk på en harmonisk måte. 

– Sminken er en del av den alternative stilen jeg følger som kalles Gyaru, også kjent som Gal. Det er en utvikling av Ganguro som var populært på 2000-tallet. Nå har det kommet flere understiler, forteller Keziah. 

Hun har siden barndommen vært intressert i Japan, og de fleste hobbyene hennes er knyttet til det asiatiske landet. 

– Jeg hører mye på japansk pop-musikk og r’n’b. Det har fulgt meg opp igjennom hele barndommen.

Allerede som åtteåring begynte hun å intressere seg for japanske spill, og hun var veldig opptatt av animasjonen og de store øynene.

– Japanere mener at øynene er vinduet til sjelen, og derfor skal vi gjøre dem så store som mulig, sånn at vi kan uttrykke mest mulig følelser, forteller hun. 

Identitet
Å være Gyaru krever en innsats. Sminken skal være en satt på rett måte og det er mange trender å følge. Hun misliker ideen om at det er menn som skal sette standaren for hvordan kvinner skal kle seg og sminke seg. 

– Det appellerer ikke til meg å gå uten sminke og tilpasse meg et kjønnsrollemønster som jeg føler menn har satt opp for meg, sier hun. 

Det er en flytende grense mellom hva som er Gyaru og ikke, men litt ekstra må man ha for å passe inn i livsstilen.

– Hvis du ikke har vipper eller noen form for ansiktskonturering i det hele tatt, da er du ikke Gyaru lenger, men det er mye uenigheter om hvor grensa går, sier Keziah.