– Gråt mens jeg skrev deler av boka

Abid Raja sier om "Min skyld" at selvbiografien først og fremst er en frigjøringshistorie – en fortelling om frigjøring fra "undertrykkende kultur, frigjøring fra utdatert mannsideal, frigjøring fra skyld og skam."
Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet
- Boken har vært vond å skrive, sier kulturminister Abid Raja om "Min skyld – en historie om frigjøring".

– Jeg har måttet gå inn i de rommene som har vært de mørkeste og grave frem minner jeg har låst vekk. Jeg har kjent på frustrasjon og fortvilelse underveis og jeg har grått meg gjennom enkelte av sidene, skriver han på sin egen Facebookside.

Selv kaller han selvbiografien Min skyld en oppveksthistorie;  en historie om klassereisen fra å være barnevernsbarn til  å bli Norges kultur- og likestillingsminister.

– Det går an å bryte løs

Men først og fremst ser han på boken som en frigjøringshistorie – en fortelling om frigjøring fra skyld og skam, fra en “undertrykkende kultur” og et “utdatert mannsideal”.

– Jeg ønsker at nordmenn og majoritetssamfunnet skal se hva mange med minoritetsbakgrunn står i, hva vi må igjennom for å klare oss i livet og i det norske samfunnet. Og jeg ønsker at ungdom som vokser opp med minoritetsbakgrunn skal se at til tross for oppdragelsen, ukulturen, religiøst tvang, så går det an å bryte løs. Det går an å leve et fritt selvstendig liv.

Han innrømmer i sin Facebook-melding at mange deler av boken gir ham en flau smak i munnen:

– Forsøkt å kontrollere kona

Som for eksempel er det som likestillingsminister flaut å åpent fortelle at jeg på ingen måte har vært for full likestilling store deler av livet mitt, ei heller overfor kona mi Nadia, og jeg har forsøkt å kontrollere henne slik mange menn gjør. Jeg har ikke engang selv levd et fritt liv for det meste av mitt liv. Jeg har vært fanget av skyld og skam, og familien og den religiøse kulturen har satt sterke begrensninger på min levemåte. Andre har eid meg og forsøkt å eie min frihet!

Vil være øyeåpner

Flere muslimske kvinner og minoritetskvinner i Norge har frigjort seg selv, stått i stormen, tatt imot trusler og utskjellinger, og blir fryst ut av sitt opprinnelsesmiljø. De har likevel stått i det, talt imot, ikke bukket under for negativ sosial kontroll. Gjennom sin egen frigjøring, har de også åpnet dører for så mange tusen andre kvinner, og åpnet det norske samfunnets øyne. Jeg håper på å kunne gjøre det samme. Fordi også vi som er menn kan være undertrykket gjennom oppveksten og oppdragelsen. Også vi trenger å frigjøre oss, skriver Abid Raja. 

Forlaget introduserer selvbiografen som brutalt ærlig. “Kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen og å skjule kjærligheten til den han elsker”.

Abid Raja : Min skyld – en historie om frigjøring

Cappelen Damm