Samlingspunkt for flerkulturell ungdom

 
Foto: Wikimedia Commons
I løpet av vinterferien skal unge i alderen 13-18 få ulike utfordringer å bryne seg på litterær vinterferieverksted.

Litteraturhuset (bildet) skal da arrangere Vinterungdom, et gratis tilbud for ungdommer mellom 15 og 18 år, med kurs/verksted i slampoesi, storytelling og filmmanus.

– Vi skal ha tre ulike verksteder for alle sjangre. Alle skal lære seg hver sin sjanger for så å fremføre foran et publikum, forteller Biljana Kovačević, barneromsansvarlig i Litteraturhuset til utrop.no.

Tilbudet med ungdomsverksteder i skoleårets korteste ferier startet i 2008, ved oppstarten av Høstungdom, mens Vinterungdom for første gang ble holdt under fjorårets vinterferie.

Fokus på møteplassfunksjonen
Hva er formålet med denne satsingen i regi av Litteraturhuset?

– Vi ønsker å være et møteplass for hele Oslos befolkning. Vi ser ofte en tendens til at ungdommer, særlig de med flerkulturell bakgrunn, har begrenset mulighet til å delta på fritidsaktiviteter som går på kultur. Gjennom disse verkstedene får de muligheten til å bruke ferieuken til å skape noe og til å lære sammen.

Kovačević tror grunnen til at man sålangt har lyktes med å fenge folk er opplegget i seg selv.

– Formatet og virkemidlene er på unges vilkår. Her blir man introdusert i litteratur gjennom aktivitet enn bare vanlig læring og formidling.

– Et tema vi tar for gitt
Verkstedene avholdes fra mandag til onsdag, mens torsdag skal ungdommene fremføre det de har lært i løpet av uken. Temaet for i år er respekt.

Hvorfor akkurat respekt?

– Først og fremst tenker vi på dette som et tema som vi alle kan ta for gitt. Respekt er noe som rommer mangt, som mange har tanker om og som vi aldri kan bli lei av å anakke om, sier Kovačević til utrop.no.